SUNĂ ȘI COMANDĂ-ȚI BANNERUL!

10 cele mai frumoase librării din lume

27 aprilie, 2015 Autor: Cristina Movilă Foto: bbc.com


Valoarea librăriilor și a bibliotecilor este incontestabilă, acestea fiind adevărate centre comunitare și, mai ales, locuri în care o lectură bună poate inspira. Atmosfera în care cărțile sunt procurate sau lecturate este și ea importantă.

 

  • Polare, Maastricht, Olanda

Librăria din Maastricht este o fostă reşedinţă a călugărilor dominicani, din secolul al XIII-lea. După restaurarea din 2006, interiorul bisericii a fost reamenajat într-un mod foarte ingenios. Cărțile sunt așezate pe stive ascendente din oțel, în trei nivele. Accesul este posibil cu ajutorul scărilor sau a liftului, iar de la nivelul trei pot fi admirate picturile de pe tavan, din secolul al XIV-lea.

  • El Ateneo, Buenos Aires, Argentina

Este cea mai mare librărie din America de Sud, amenajată în clădirea unui fost teatru. Stilul eclectic al acestei clădiri se evidențiază prin frescele de pe tavan pictate de Nazareno Orlandi. Scaunele au fost înlocuite cu rafturi pentru cărți, locul păstrându-și atmosfera teatrală, deoarece tavanul, sculpturile și chiar cortinele au rămas intacte.

  • Alta Acqua, Veneția, Italia

Probabil, ați fi foarte uimiți, dacă în mijlocul unei librării aţi găsi o gondolă, colaci de salvare, bărcuţe sau căzi de baie. Datorită acestor elemente, Alta Acqua din Veneția este, cu siguranță, unul dintre cele mai inedite locuri în care se vând cărți. O prăvălie ciudată, prăfuită şi aproape scufundată sub apă. Accesul în librărie se face printr-o curte veche, unde se găsesc stive de cărți ce pot fi cumpărate sau lecturate pe loc, iar rafturile par că se vor prăbuşi sub greutatea cărţilor.

  • Librairie Avant-Garde, Nanjing, China

Este numită drept ”Cea mai frumoasă librărie din China” și situată într-o parcare subterană și măsoară 4.000 de metri pătrați. Librairie Avant-Garde găzduieşte adesea evenimente literare, expoziţii şi prezentări de cărţi, iar în cazul în care romanul citit provoacă somnolență, librăria pune la dispoziție o cafenea confortabilă, a cărui miros de cafea, la sigur, trezeşte. Împrejurimile acestei parcări/librării, oferă o experienţă unică, care te face să-ţi aminteşti încă o dată de zicala: “Nu judeca carte după copertă!”.

 

  • Cafebreria El Pendulo, Mexico City, Mexic

Această librărie este un loc unde se poate citi, procura cărți, participa la activități culturale și savura o cafea. Pe lângă toate acestea, ceea ce face ca acestă librărie să fie specială, sunt plantele ce decorează ce abundă în interior. Acestea urcă de la parter, se înfășoară în jurul scărilor și învelesc mobilierul.

  • Lello, Porto, Portugalia

Este considerată una din primele trei cele mai frumoase librării din lume. Faţada clădirii este decorată în stil neogotic, interiorul este din lemn sculptat, iar plafonul este din vitralii. Vizitatorii nu vor aprecia, însă, adevărata frumuseţe a acestui loc, până nu vor urca pe scara răsucită, care ajunge până la etajul al doilea.

  • Bart’s Books, California, SUA

Cei care afirmă că librăria trebuie neapărat să fie într-un spațiu închis, în încăperi înalte, unde volumele să fie aranjate frumos pe rafturi, se înșeală. Librăria lui Bart este mai degrabă o terasă unde vizitatorii se pot așeza pentru a bea o limonadă, timp în care să răsfoiască o carte. A fost înființată în anul 1964 și obținut titlul de cea mai tare librărie în aer liber din lume.

  • Shakespeare and Company, Paris, Franța

Situată în inima Parisului, Shakespeare and Company este, fără îndoială, cea mai cunoscută librărie din lume. Librăria este unică, deoarece este specializată în literatura engleză și are o sursă uimitoare de cărți rare, dintre care multe sunt surprinzător de accesibile. Shakespeare and Company este una dintre cele mai vizitate librării din lume, și apare în filmul ”Midnight in Paris”.

  • Corso Como, Milano, Italia

A fost înființată în anul 1991 de fostul redactor-șef al revistei italiene ”Vogue”, Carla Sozzani. Interiorul ei este foarte armonios decorat cu obiecte de artă și mobilă semnată de designeri. Corso Como e o librărie pe care iubitoarele de modă cu siguranță o vor îndrăgi, pentru că mai cuprinde și magazine, o cafenea și un hotel.

  • Honesty Bookshop, Hay-on-Wye, Irlanda

Un adevărat orășel al lecturii. În 1962 Richard Booth a deschis prima librărie din oraş cu cărţi deja citite. De atunci, Hay-on -Wye s-a îmbogățit cu peste 30 de anticariate și librării, devenind “oraşul cărţilor”. Librăria Honesty stă la poalele casteluilui Hay, e în aer liber și deschisă non-stop. Lumea îşi alege cărţile dorite şi lasă banii într-o cutie poştală.

Comentarii