SUNĂ ȘI COMANDĂ-ȚI BANNERUL!

10 lucruri pe care nu le ştiai despre Eminescu

15 iunie, 2016 Autor: Iuliana Maranciuc

DIVERSEMihai Eminescu a fost un poet, prozator și jurnalist român, considerat de cititorii români și de critica literară postumă ca fiind cea mai importantă voce poetică din literatura română. Chiar și la 127 ani de la trecerea în neființă a „Luceafărului”, mai există încă multe lucruri neștiute despre marele poet.

Iată 10 lucruri pe care cu siguranţă nu le ştiai despre Mihai Eminescu:
1. Există un singur film despre viața lui Mihai Eminescu – „Luceafărul”, regizat de Emil Loteanu, și apărut în anul 1987.
2. Mihai Eminescu nu a iubit niciodată matematica, fiind o disciplină dușmănoasă pentru el.
3. Lui Mihai Eminescu îi plăcea să joace fotbal. Mărturia vine din partea lui Theodor Ștefanelli, în cartea „Amintiri despre Eminescu”: „Locuiam în strada Cuciur Mare (din Cernăuți) și înaintea locuinței mele se întindea așa numita toloacă a orașului, unde studenții jucau adesea în orele libere mingea. Și Eminescu era adesea printre noi și juca mingea cu noi”.
4. Există doar patru fotografii despre care se știe cu siguranță că îl reprezintă pe Mihai Eminescu.
5. Deşi pe parcursul vieţii sale Eminescu a scris sute de poezii, doar 23 le-a publicat în reviste.

6. „Luceafărul” este una dintre cele mai celebre poezii, care a fost începută în 1873, fiind fost scrisă de-a lungul mai multor ani și ajungând să fie publicată în 1883. În 2009, a fost omologat de către Academia Recordurilor Mondiale ca fiind cel mai lung poem de dragoste.
7. Mihai Eminescu este membru al Academiei Române. A fost ales post-mortem, pe 20 0ctombrie 1948.
8. Revista Familia” din Pesta, în care Mihai Eminescu şi-a publicat prima poezie De-aș avea…”, există şi în ziua de astăzi.
9. Astăzi, ceasornicul de aur a lui Eminescu poate fi admirat la Muzeul Literaturii Române. Ceasul a fost pierdut şi recuperat. Pe 28 iunie 1883, obiectul a intrat în posesia fratelui său, Matei.
10. În ciuda problemelor sale de sănătate, Mihai Eminescu a scris poezii până în momentul morții. În buzunarul de la haina pe care o purta când a decedat, se aflau, scrise de mână, poeziile „Viața” și Stele în cer.

Salvează

Comentarii