SUNĂ ȘI COMANDĂ-ȚI BANNERUL!

10 sfaturi de la pediatrul Mihai Stratulat: „Febra mare, chiar și 40ºC în prima zi, nu este motiv de chemat ambulanța„

27 martie, 2018 Autor: Doinița Babalic Sursa: perfecte.md Foto: google.com

STIL DE VIAȚĂRenumitul pediatru de la noi din țară, Mihai Stratulat, a devenit unul dintre cei mai de încredere medici, în opinia părinților de la noi. Acesta are un grup pe facebook, intitulat ¨Ask a DOCTOR¨, unde a oferit mai multe răspunsuri utile la întrebări ce le frământă pe mămici. Ba mai mult, acesta a scris despre câteva lucruri esențiale, care trebuie să fie cunoscute de fiecare părinte:

1. Câte pneumonii ați avut voi, dar bunicii? Nici copiii de boschetari nu au avut atâtea pneumonii câte au avut copiii voștri, care sunt atât de îngrijiți!

2. Diagnosticul de pneumonie pus la radiografie nu este unul întotdeauna veridic, iar cel mai des nu este! Câte mame ar putea confirma că am scos diagnostice de pneumonie confirmate la radiografie și copiii sunt acum bine merci? Și eu am văzut unele radiografii și credeam că atunci când o să ascult copilul o să fie rău de tot și moleșit, cu febră înaltă, tusa, etc…, dar când vedeam copilul, totul era complet invers! Și am zis atunci că mai întâi ascult și văd copilul, apoi mă uit la radiografie. Copilul trebuie să aibă febră mare, tusa productivă, respirație diminuată în plămâni, starea copilul apatică și somnolență și abia la a 3-4 zi să poate de presupus pneumonia! Se mai dă și o analiză de sânge unde trebuie să avem leucocite mărite. Toate acestea puse cap în cap ne permit să punem diagnoza de pneumonie! Se poate de trimis și la radiografie să confirmăm diagnoza!

3. Dacă copilul tușește doar, fără febră, nu este pneumonie și nu este nesar de ascultat copilul, în plămâni totul va fi curat!

4. Febra mare (chiar și 40ºC) în prima zi nu este motiv de chemat ambulanța! Mai des ambulanța o să vă ducă la spital și tot așa de des o să vă pună diagnoza de pneumonie, internați pe 7 zile cu AB i/m!

5. De obicei, virozele debutează cu febră mare, care o să se mențină 72 de ore, apoi poate să cedeze! Ex.: I-III zi-39-40ºC IV-V zi-38-39ºC VI-VII zi-37-38ºC VIII zi-1-2 ori 37ºC IX zi-febra să dispară.

6. AB nu o să vă ajute dacă este viroză sau febră înaltă! Și să nu credeți că dacă ați administrat AB-gata ați făcut cum trebu și i-ați făcut bine copilului. Foarte des administrarea AB coincide cu perioada în care într-o viroză febra trebuie deja să scadă și părinții cred că AB au ajutat. Asta este coincidența!

7. Dacă copilul a făcut cîteva zile febră, apoi 1-2 zile nu a avut și apoi a revenit febra-este reinfecție virală! Tratați simptomatic în continuare!

8. Dacă copilul vostru tușește, iar dvs îi faceți de exemplu inhalații și într-o zi a apărut febra, asta nu este pneumonie! Reinfecție virală este!

9. Pentru bebelușii mai mici, hircaitul din năsuc și tusa rară, nu înseamnă pneumonie! Cauza mai frecventă a hircaitului este fie reflux gastro-esofagian, fie dacă este în perioada erupției dentare să fie de la salivă și mucușori!

10. Țineți minte: dacă a ieșit o analiză rea, repetați-o în alt laborator!

Comentarii