SUNĂ ȘI COMANDĂ-ȚI BANNERUL!

11 iulie – Ziua Mondială a Ciocolatei

11 iulie, 2016 Autor: Daniela Babici


Ziua de 11 iulie a fost declarată oficial Ziua Mondială a Ciocolatei, în 1995, în Franţa, în prezent fiind sărbătorită de iubitorii acestui desert din toată lumea. PROMOTIME te invită să afli fapte curioase despre cel mai adorat dulce de pe mapamond.

Consumul de ciocolată crește în fiecare zi, pe tot globul. Așa că, i se cuvine o zi specială acestui desert delicios. Prieten al femeilor și inamic al siluetei pentru multe dintre ele, ciocolata este blestemată și adorată în același timp. Neagră sau albă, amăruie, cu lapte, alune, fructe, îngheţată, biscuiţi sau cappuccino, ciocolata rămâne desertul preferat al oamenilor. Ea este binevenită oricând şi rămâne desertul favorit al oamenilor. De aceea i se cuvine o zi specială, iar azi este sărbătorită în toată lumea, fiindu-i dedicate diverse festivaluri şi evenimente inedite.

Istoria ciocolatei începe cu 2 000 de ani în urmă, când arborele de cacao era cultivat în America de Sud. Denumirea provine din limba aztecilor de la „chocolatl”, care derivă de la „xocolatl” („xococ” – amar şi „atl” – apă sau băutură). Aztecii considerau ciocolata o băutură divină, ce întăreşte rezistenţa şi combate oboseala. Iar o ceaşcă din acestă băutură preţioasă îi permite unui om să reziste o zi întreagă fără mâncare.

Cristofor Columb, descoperitorul Americii, a fost primul explorator care s-a bucurat de beneficiile acestor boabe, dar, aduse în Europa, acestea nu s-au bucurat inițial de prea multă atenție, deoarece nu se știa la ce folosesc.

Apoi, conchistadorul Hernando Cortez a servit o băutură preparată din boabe de cacao. Adăugând trestie de zahăr, vanilie și scorțișoară, gustul a fost îmbunătățit considerabil. În urma acestui episod, fascinația pentru cacao și pentru ciocolată a crescut exponențial. Gustul a fost îmbunătăţit , fascinaţia pentru cacao şi ciocolată a crescut rapid, iar pe masură ce a devenit cunoscută pe continentul european, ciocolata era considerată aliment de lux şi cumpărată de cei bogaţi. Prima ciocolaterie a fost deschisă în 1657, în Londra.

Ciocolata s-a mâncat pentru prima dată în 1674, sub formă de rulouri si prăjituri.În 1795, doctorul Joseph Fry din Bristol a inventat o maşină cu vapori pentru a înmuia boabele de cacao, ceea ce a dus fabricarea ciocolatei la scară mare. În 1874, Fry & Sons a început să vândă „ciocolată delicioasă de mâncat”, despre care se crede că a fost prima tabletă de ciocolată. În jurul anului 1810, Venezuela producea o jumătate din pudra de cacao consumată pe plan mondial, iar o treime din cantitatea de cacao produsă era consumată de spanioli.

 

În anii ’90, ciocolata şi-a demonstrat popularitatea ca produs, dar şi succesul în lumea afacerilor. Consumul mondial anual de boabe de cacao este de aproximativ 600 000 de tone. Mai mult decât atât, consumul de ciocolată pe cap de locuitor este în creştere.

Consumul de ciocolată cacao/ciocolată amăruie a fost dovedit a fi benefic sistemului circulator. Un studiu a relevat faptul că în timpul topirii ciocolatei în gură, creierul uman cunoaşte o creştere a activităţii electrice şi a ritmului cardiac. Cu toate că beneficiile sunt multiple, consumul excesiv de ciocolată poate favoriza obezitatea şi apariţia diabetului zaharat.

Cercetările științifice au arătat faptul că oamenii care consumă ciocolată au mai puțin țesut adipos decât cei care nu mănâncă. De asemenea, din punct de vedere caloric, ciocolata este neutră, deci, este un bun aliment în diete, deoarece accelerează metabolismul, reduce riscul de infarct, atac cerebral, hipertensiune și diabet.

Dacă multe femei consideră că ciocolata este inamicul siluetei, cercetările ştiinţifice au arătat de-a lungul vremii că oamenii care consumă ciocolată au mai puţin ţesut adipos decât cei care nu mănânca. De asemenea, din punct de vedere caloric, ciocolata este neutră, deci permisă în diete, deoarece accelerează metabolismul, reduce riscul de infarct, atac cerebral, hipertensiune şi diabet.

Curiozităţi despre ciocolată:

– Contrar unor opinii, ciocolata conţine cantităţi mici de cofeină. O cană cu cafea conţine aceeaşi cantitate de cofeină din 10 batoane de ciocolată, cântărind 42 de grame.

– Ciocolata conţine, printre altele, THC (o formă de cannabis) în cantităţi mici, principalul ingredient al marijuanei. Creierul foloseşte aceste substanţe pentru a produce dopamină şi serotonină, responsabile pentru senzaţia de plăcere.

– Ciocolata se topeşte la 36 de grade Celsius, iar temperatura medie a corpului uman este 37 de grade Celsius.

– Boabele de cacao sunt foarte amare. Pentru a obţine aroma de cacao, acestea trebuie trecute prin procesul fermentării, apoi sunt curăţate, prăjite şi cojite.

 

– Ciocolata albă a fost inventată în anii ’70 şi reprezintă o combinaţie de unt de cacao, zahăr şi lapte. Ciocolata albă este, de fapt, bej.

– La nivel mondial, oamenii cheltuie peste 20 de miliarde de dolari pe ciocolată, anual.

 

– Denumirea ştiinţifică a arborelui de cacao este Theobroma Cacao, termenul grecesc pentru „mâncarea zeilor”.

Aztecii foloseau boabele de cacao ca bani. De exemplu, un curacan costa 100 de boabe, iar un dovleac costa 4 boabe.

Comentarii