SUNĂ ȘI COMANDĂ-ȚI BANNERUL!

11 mai, ziua în care diete nu există

11 mai, 2015 Autor: Laura Grigore Sursa: myjane.ru Foto: inspiredhealthcoach.com


Sunteți la dietă şi nu vă permiteţi să va atingeţi de prăjituri, pâine prăjită sau salamuri? Ei bine, azi puteți să gustaţi sau chiar să mâncaţi de toate. 11 mai este ziua în care deliciile şi răsfăţul alimentar sunt acceptate. E adevărat că nu trebuie să facem exces şi să ne permitem zilnic acest lucru, dar azi se poate. De ce astăzi? Americanii au adoptat o sărbătoare „neformală” prin care, o dată pe an, îşi permit să mănânce de toate. Dacă tot împrumutăm sărbătorile de la americani, de ce să nu o adoptăm şi pe asta, măcar o zi dintre celelalte 365 să uităm de regimuri alimentare.

Istoria nu spune când a fost aleasă această dată şi de ce a apărut. Un lucru este ştiut, ideea îi aparţine actorului Thomas Roy. Acesta a propus ca pe 11 mai să uităm de reguli şi să ne satisfacem toate dorinţele alimentare. În acelaşi moment s-au găsit sute de doritori care au acceptat această propunere. Totuşi, americanii se uită la acest lucru sceptic pentru că un mare număr din populaţia lor suferă de obezitate. Oamenii de ştiinţă spun că regimul alimentar şi aşa poate fi uşor dat peste cap, dar mai ales dacă avem asemenea zile în care ne permitem orice. Americanii până la urmă au ales calea de a accepta această sărbătoare, chiar dacă fac parte din numărul celor care duc un mod de viaţă sănătos. Cu siguranţă, această zi este una de pomină! Şi dacă am ajuns să vorbim despre obezitate şi mod de viaţă sănătos, atunci aşa şi să fie. Iată câteva cifre despre obezitate.

1. În ultimii 30 şi ceva de ani, numărul oamenilor care suferă de obezitate a crescut de trei ori. De la 857 de milioane de suferinzi în 1980, până la 2,1 miliarde în anul 2013.

2. Potrivit cercetătorilor, cea mai „grasă” ţară din lume este Mexic, acolo 33% din populaţie suferă de obezitate. Pe al doilea loc se află SUA, acolo sunt 31,8%  suferinzi, iar cea de a treia poziţie este ocupată de Siria, 31,6%.

3. Numărul de oameni obezi este direct proporţională cu acea cantitate de zahăr pe care o consumă. Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii norma este de 50 de g. Ironia sorţii este că americanii mănâncă în fiecare zi 241 de g.

4. Ciudat e că oamenii plinuţi au acasă animale tot atât de voluminoase ca şi ei. Oamenii de ştiinţă spun că acest lucru se datorează obişnuinţelor pe care aceştia le au. Grăsunii îşi hrănesc animalele cu ceea ce mănâncă şi ei, iar drept rezultat se îngraşă atât unii, cât şi ceilalţi.

5. Una dintre aromele care se adaugă în produsele comerciale, este glutomatul-monosodic. Cercetătorii au făcut un studiu pe şobolani. Aceştia au hrănit animalele cu glutomat-monosodic, iar drept rezultat ele s-au îngrăşat foarte mult. Unde se găsește acest component? În cele mai multe semifabricate – biscuiţi, chipsuri, condimente uscate etc.

6. Somnul de o calitate proastă,  influenţează asupra  taliei noastre. De ce? E simplu, hormonul de orexină care este responsabil de apetitul nostru se activează în mod obişnuit atunci când dormim. Dacă suferiţi de insomnie, atunci organismul încetează să mai producă hormoni, iar drept rezultat, avem tendinţa să mâncăm mai mult şi ne trezim cu mai multe kg în plus. Este un cerc vicios. Totuşi, există o soluţie, încercaţi să rezolvaţi problemele legate de insomnie şi cât mai rapid.

Comentarii