SUNĂ ȘI COMANDĂ-ȚI BANNERUL!

5 obiceiuri care îți cresc stima de sine

11 august, 2016 Autor: Lucia Ciobanu Sursa: mayoclinic.org Foto: dosocoaching.com


Părerea pe care o ai despre propria ta persoană te poate ajuta să atingi succesul sau, din contră, îți poate pune piedici serioase. Descoperă obiceiuri care îți cresc stima de sine. Stima de sine scăzută îți afectează negativ aproape orice aspect al vieții, inclusiv relațiile, cariera sau sănătatea. Dar poți face câțiva pași simpli care te vor ajuta să-ți sporești încrederea în tine. Iată ce să încerci:

Identifică situațiile care te afectează negativ
Gândește-te la toate situațiile sau problemele care îți afectează cel mai des stima de sine. De obicei, principalele motive sunt o situație de criză la locul de muncă, un conflict cu partenerul de viață, un coleg sau o rudă, o schimbare majoră nedorită, cum ar pierderea locului de muncă sau un divorț.
Ai grijă ce gândești și ce crezi
Odată ce ai identificat situațiile care te demoralizează, fii atentă la felul în care te gândești la ele, inclusiv ceea ce îți spui ție însăți în gând, dar și la modul în care tu interpretezi semnificația acestor situații. Gândurile și convingerile tale pot fi pozitive, negative sau neutre. Pot fi raționale, bazate pe realitatea și fapte, sau pot fi iraționale, bazate pe idei false, scrie eva.ro.
Pune la îndoială gândurile negative
Există un tipar de gândire care îți macină încrederea în sine fără să realizezi, potrivit specialiștilor mayoclinic.org. Odată descoperite gândurile negative, acestea trebuie convertite în gânduri pozitive, constructive.
Folosește fraze care inspiră speranță și optimism. Fii blândă cu tine și încurajează. Pesimismul chiar se poate împlini dacă îl ai permanent în minte. Dacă ești convinsă că vei rata o prezentare, atunci chiar o vei face. În schimb, încearcă să-ți spui lucruri precum: „Chiar dacă este dificil, pot face față acestei situații”.
Iartă-te. Orice om greșește, iar o greșeală nu te definește permanent, ci reprezintă un moment izolat, o etapă scurtă. Spune-ți „Am făcut o greșeală, dar asta nu mă transformă într-un om rău”.
Evită gândurile care includ „trebuie” sau „este necesar”. Dacă descoperi că gândurile tale sunt pline de aceste cuvinte, este posibil să pui prea multă presiune și să ai așteptări nerealiste de la tine.
Concentrează-te asupra aspectelor pozitive din viața ta. Amintește-ți de realizările recente pe care le-ai avut și de calitățile care te-au ajutat în trecut să depășești probleme.
Acceptă-te așa cum ești
Nimeni nu este perfect și fiecare are propriile sale calități și defecte. Pentru ca stima ta de sine să crească este foarte important să-ți accepți slăbiciunile sau trăsăturile care nu îți plac la tine și chiar să le îmbrățișezi. O gândire de tipul „Așa sunt eu și sunt unică” te va ajuta să conștientizezi faptul că personalitatea ta, cu bune și rele, este suma tuturor experiențelor pe care le-ai avut de-a lungul vieții, dar și suma trăsăturilor de caracter cu care te-ai născut. Odată ce le-ai acceptat, nu le vei mai vedea ca pe niște defecte, ci ca pe elemente care te definesc și care te fac unică.

Comentarii