SUNĂ ȘI COMANDĂ-ȚI BANNERUL!

Creații vulcanice uimitoare

6 aprilie, 2015 Autor: Cristina Movilă Sursa: bbc.com


Vulcanii pot fi extrem de distrugători când erup, dar tot ei pot sculpta forme de relief nemaipomenit de frumoase.

 

Vulcanul Kawah Ijen din Java de Est, Indonezia, este unul dintre cele mai spectaculoase forme de relief din lume. Din interiorul său ieșind valuri de substanțe albastre. Are 2.600 de metri înălțime iar în interiorul craterului, un lac de 200 de metri adâncime cu acid sulfuric. Emanat de către vulcan, acidul îi conferă lavei culoarea albastră, iar lichidul care iese la suprafață poate atinge 5 metri înălțime.

 

Vulcanii noroioși sunt manifestări ale unor gaze naturale, care străbat un sol argilos îmbinat cu apă din pânza freatică, provenind de la adâncimi de peste 3000 m. În parcul național Qobustan se află cea mai mare concentrare de vulcani noroioși din lume, aproximativ 300, dar și cei mai mari – de 400 de metri și mai mult. Aceștia aruncă nu numai noroi, ci și diferite gaze, mai ales metan, dioxid de carbon și azot.

 

Coloanele de bazalt iau naștere prin erupția vulcanică din lava fluidă (cu vâscozitate redusă) și un conținut sărac în acid silicic și, care ajuns la suprafața pământului, se răcește relativ repede. Magma din care ia naștere bazaltul, spre deosebire de granit, este o magmă bazică. Aşa cum prin uscare rapidă, nămolul de pe fundul unei bălţi crapă, tot astfel tensiunile create în bazalt duc la formarea unor coloane prismatice cu secţiune hexagonală, pentagonală, pătratică. Prismele astfel formate pot avea câţiva metri lungime şi zeci sau sute de centimetri lăţime.

 

”Valea Iubirii” din Turcia arată ca un tribut, adus de natură, masculinității. Milioane de ani în urmă, erupțiile vulcanice au lăsat un strat gros de cenușă vulcanică, care de-a lungul timpului erodată de apă și vânt, a creat un peisaj neobișnuit. Rocile au o înălțime de până la 40 de metri.

 

În Etiopia se află un vulcan activ până în prezent, Dallol, care a erupt pentru ultima data în 1926. În urma erupției s-a format un lac, iar apa e de culoare gălbuie-violet. Peisajul e unul incredibil și impresionant, format din pucioasă și andezite. În limbajul etnicilor Afar, Dallol înseamnă ”dezintegrat”. Aşa s-ar putea explica faptul că Dallol este mai puţin un vulcan şi mai mult un crater scufundat. Acesta se situează lângă graniţa cu Eritrea, într-o zonă care a fost interzisă străinilor.

 

Bombele vulcanice sunt printre cele mai spectaculoase rezultate a activității vulcanice: bucăți de pastă incandescentă de piatră ce se răcesc în căderea lor.

 

Vulcanul Nyiragongo din Congo este, probabil, cel mai violent lac de lavă de pe Terra, conform cercetătorilor. Craterul are o adâncime de 250 de metri și o lățime de 2 kilometri. O erupție majora ce a avut loc în 17 ianuarie 2002 a făcut ca jumătate de milion de oameni să-și abandoneze casele, lava ajungând până la orașul Goma, aflat la o distanță de 20 de kilometri.

 

Crater Lake sau Lacul Craterului face parte din sistemul muntos al Stâncoșilor din statul american Oregon. Este considerat cel mai albastru lac din lume. Apele sale, de o claritate ireală, se află într-o imensă adâncitură care s-a format în urma prăbușirii vârfului muntelui vulcanic Mazama în timpul unei erupții de acum 7000 de ani. Deosebitul lac are un diametru de 8 km și este ocrotit de jur împrejur de faleze multicolore.

 

Piatra ponce apare atunci când erupe un vulcan mare subacvatic. Lava se răcește brusc după ce iese la suprafață, formează roci atât de ușoare, încât acestea plutesc pe apă. Piatra ponce este, de obicei, folosită în scopuri cosmetice.

 

Comentarii