SUNĂ ȘI COMANDĂ-ȚI BANNERUL!

Adio piloți! Avioanele nu mai au nevoie de voi

7 aprilie, 2015 Autor: Ana Creascov Sursa: cnn.com Foto: smh.com.au


Astfel de tehnologie există deja, cu toate că nici o companie aeriană nu se gândește să o încerce. Recentul accident aviatic, cauzat de copilotul aeronavei de la Germanwings, a provocat întrebarea: Cât de sigur ar putea fi zborul fără pilot?

Unii experți răspund afirmativ: „Avioanele pot zbura fără implicarea omului, deja.”, a declarat Mary (Missy) Cummings, prima femeie pilot a Forțelor Aeriene, profesoară de inginerie și cercetătoare la Universitatea Duke din Statele Unite. „Piloții nu dedică mai mult de trei minute pentru a conduce un avion, în orice direcție, și nici nu este nevoie să o facă. Iar aproximativ 80% dintre accidentele de avion sunt cauzate de greșeli umane.”, a mai adăugat ea.

Armata SUA folosește deja drona Global Hawk, care are mărimea aproape egală cu nava Boeing 737. Și, mai mult decât atât, s-a constatat că zborurile dronei se accidentează mult mai puțin decât cele pilotate. Cu toate acestea, dronele zboară, deocamdată, fără pasageri, fiind utilizate pentru livrări sau pentru poze aeriene.

Nici pasagerii nu sunt pregătiți pentru asemenea schimbări, a susținut Cummings. Noi suntem la o distanță de decade față de noul tip de zbor. Și nu este o problemă legată de tehnologie, dar de societate, care nu se încrede încă în avionul fără pilot.

Oamenii se obișnuiesc tot mai mult cu automatismele, de aceea nu este exclus că, peste câteva zeci de ani sau mai curând, chiar, cabina echipajului va fi pustie, iar zborurile se vor ieftini.

Comentarii