SUNĂ ȘI COMANDĂ-ȚI BANNERUL!

Anatol Dumitraș, petrecut pe ultimul drum – (FOTO)

16 iunie, 2016 Autor: Laura Ignat


Astăzi, a fost petrecut pe ultimul dum, Anatol Dumitraș, Maestrul în Artă al Republicii Moldova. La ceremonia de înmormântare, ce a avut loc la o mănăstire din capitală, s-au adunat toți apropoații interpretului, dar și persoane care îl admirau.

Acum, corul îngerilor care cântă în ceruri s-a îmbogățit cu o voce suavă și caldă. Dumnezeu să-l odihnească în pace! Solistul basarabean Anatol Dumitraș a decedat în dimineața zilei de 14 iunie, fiind răpus de cancer. Astăzi este zi de doliu și o mare durere pentru întreaga familie a artistului, dar și întreaga țară.

Unul dintre bunii prieteni ai lui Anatol Dumitraș, dar și coleg de scenă, artistul Nicolai Paliț, a adus în vizorul PROMOTIME doar amintiri frumoase: „Eram prieteni și l-am cunoscut ca un om cu mult suflet. El a fost un mare artist. Întotdeauna a încercat să aprecieze oamenii. Anatol era un om cu un devotament și o atitudine inconfundabilă față de cei din jur. Eu am rămas plăcut surprins, deoarece reacția lui era mereu una frumoasă și omenească când venea vorba de ajutor. Este o vorbă în popor: „Prietenul la nevoie se cunoaște, dar și la bucurie”/ Și el avea capacitatea aceasta de a se bucura atunci când prietenii lui obțineau succese. Sigur că oamenii îl vor ține minte datorită muzicii create de el. Eu mereu am zis că melodia este creația sufletului, fiind trăită și de cel care o creează și de cel care o ascultă. Dumnezeu să-l odihnească!”

promotime.md-28

Scriitorul Ion Hadârcă a reușit să spună doar cuvinte de laudă despre Anatol Dumitraș, cât și despre operele lui: „ Ne cunoașteam mai mult de 20 de ani, chiar până la colaborarea noastră, atunci când am scris „O, libertate, sfântă libertate”. Îl admiram. Iar pe atunci toți erau surprinși de inedita, frumoasa și cristalina voce a lui Anatol. Era ca o mare descoperire, ce a venit în cântecul contemporan: întâi în muzica folk, în muzica de estradă și apoi chiar în compoziție. Și iată că, în august 1989, Cel de sus a vrut să ne întrunească și să cântăm ceea ce era pe buzele tuturor: libertatea. Acum, îmi pare rău că nu am mai colaborat cu Anatol. Mă gândeam că voi mai avea ocazia pe viitor. Dar iată că Dumnezeu l-a luat de lângă noi. Domnul să-l ierte. ”

promotime.md-2

Unii dintre admiratorii lui spuneau că maestrul Anatol Dumitraș merită un monument și un bust ca toți ceilalți oameni de artă care au lăsat ceva în urma lor.

Comentarii