SUNĂ ȘI COMANDĂ-ȚI BANNERUL!

Anchetă în Anglia, după moartea omului de afaceri rus Nikolai Glușkov. Este ultimul caz dintr-o serie de morți suspecte

14 martie, 2018 Autor: Doinița Babalic Sursa: digi24.ro Foto: digi24.ro

POLITICĂMoartea în condiții suspecte a omului de afaceri rus Nikolai Glușkov se înscrie într-o recurență cel puțin ciudată, ce are ca nucleu un nume: oligarhul Boris Berezovski, fost oponent al Kremlinului.

Detaliul ar putea părea un clișeu de thriller hollywoodian, dar nu este: în ultimii ani, patru cetățeni ruși care au avut, într-un fel sau altul, legături cu Berezovski au murit în condiții suspecte în Marea Britanie. Numele lor: Badri Patarkasisvili, Iuri Golubev, Alexander Perepilicinîi și Alexander Litvinenko. Toți patru căzuți în dizgrația „lumii nevăzute” a Kremlinului, în frunte cu Boris Berezovski.

Mare Britanie, 2013. Oligarhul, inginerul și matematicianul Boris Berezovski este găsit fără viață în reședința sa din Surrey. Oponent al lui Vladimir Putin și autoexilat pe teritoriu britanic tocmai din teama că ar putea fi ucis. Ancheta poliției vorbește despre sinucidere – mai exact, spânzurare. Serviciile americane de spionaj au însă altă părere: asasinat. De altfel, magnatul – îmbogățit din privatizările sălbatice ale Rusiei post-sovietice – avea o istorie bogată cu tentative de asasinat la adresa lui.

Cu cinci ani mai devreme, partenerul de afaceri al lui Berezovski, Badri Patarkasisvili, la un moment cel mai bogat afacerist din Georgia, retras și el pe scena de business londoneză, este găsit mort. Motivul morții? Atac de cord, posibil provocat de o substanță otrăvitoare. Apropiații spun că georgianul era păzit de o armată de gărzi de corp – nu mai puțin de 120 de bodyguarzi. Patarkasisvili era acuzat în Rusia de delapidare a mamutului din sectorul auto – AvtoVAZ.

Londra, 2007. Un alt partener de afaceri al Boris Berezovski, Iuri Golubev, este găsit mort, „din cauze naturale”, în apartamentul său din capitala britanică. Și Golubev avea relații turbulente cu Vladimir Putin. Omul de afaceri a fost acționar al unuia dintre cele mai mari holdinguri implicate în valurile de privatizări din era Boris Elțîn.

Peste cinci ani, în toamnă, la 25 de kilometri distanță de casa lui Berezovski, un alt om de afaceri rus, Alexander Perepilicinîi, care depusese mărturie împotriva unor demnitari ruși acuzați de spălare de bani, moare în urma unui atac de cord în timpul unei ture de jogging.

Tot într-o toamnă, în 2006, fostul agent KGB, prieten al lui Berezovski, Alexander Litvinenko, moare otrăvit cu poloniu. Berezovsky susține că asasinatul a fost ordonat de Vladimir Putin.

Iar acum, în martie 2018, un alt fost partener de afaceri al lui Berezovski, Nikolai Glușkov, în vârstă de 68 de ani, a fost găsit luni mort în locuința sa din Londra. Ce i-a provocat moartea? Nu este încă clar.

Glușkov primise azil în Regatul Unit în 2010.

Potrivit fiicei acestuia, Nataşa, citată de cotidianul rus Kommersant, corpul acestuia prezenta urme de strangulare.

Un fost cadru din conducerea Aeroflot în anii ’90, Gluşkov a fost condamnat la opt ani de închisoare – în contumacie -, în martie 2017, de către justiţia rusă, care a dispus să plătească companiei ruse aeriene suma de 20 de milioane de dolari, despistaţi la sfârşitul anilor ’90 în conturi în Elveţia.

Proceduri cu privire la deturnări de fonduri în detrimentul companiei Aeroflot au fost lansate în 1999, o perioadă în care Gruşkov făcea parte dintre partenerii de afaceri ai lui Boris Berezovski.

Comentarii