SUNĂ ȘI COMANDĂ-ȚI BANNERUL!

Animalele de companie: prieteni sau promotorii infecțiilor?

29 iunie, 2015 Autor: Daniela Timofti


Fie că sunt câini sau pisici, animalele de companie pot fi un pericol pentru membrii familiei.

Pisica adesea poate provoca unele alergii și poate transmite oamenilor mai multe boli infecțioase sau parazitare, în special toxoplasmoza. În credința populară se spune că femeile însărcinate se pot ușor  infecta de toxoplasmoză, iar copilul ar putea avea probleme grave ulterior. O altă bacterie este helicobacter pylori, care, odată ajunsă în organismul uman, cauzează ulcere gastrice, greu de tratat, datorită rezistenței bacteriei la antibiotice. Pentru a preveni aceste infecții, trebuie să curățați așternuturile, să vă spălați mâinile întotdeauna după ce v-ați jucat cu animalele, dar și să mergeți la medicul veterinar pentru a le vaccina.

De asemenea, câinele nu poate fi întotdeauna o companie bună pentru om. Un număr de boli infecțioase sau parazitare pot fi transmise de către câine, de exemplu toxocarioza, care afectează în special copiii sub 10 ani, iar simptomele sunt: febră, tuse, respiraţie şuierătoare, durere abdominală, mărirea ficatului sau a splinei, apetit scăzut, erupții cutanate şi noduli limfatici.

Turbarea (rabia) este cea mai gravă boală pe care câinii şi pisicile o pot transmite prin mușcături, zgârieturi sau chiar salivă. Rabia este o boală infecțioasă şi este incurabilă. Ea poate fi prevenită prin vaccinare.

Fie că aveți acasă câine sau pisică, nu trebuie să uitați de consultațiile la medic, care contribuie la protejarea sănătății dvs, dar și a animăluțului de companie.

Comentarii