SUNĂ ȘI COMANDĂ-ȚI BANNERUL!

Astăzi: Lansarea cărții Nicolae Juravschi, dublu campion olimpic sau campionul invincibil

14 martie, 2018 Autor: Natalia Acciu Sursa: oliympic.md Foto: olympic.md

CULTURĂ



Pe data de 14 martie 2018, începând cu orele 15.00, în incinta Blocului Central al Academiei de Științe a Moldovei, va avea loc lansarea cărții Nicolae Juravschi, dublu campion olimpic sau campionul invincibil din seria Legendele sportului. Lucrarea este elaborată și editată de Centrul de Cercetări Enciclopedice al Bibliotecii Științifice.

La eveniment vor participa reprezentanți ai mediului academic, breslei sportive, educației, culturii, admnistrației publice.

Evenimentul va fi onorat de prezența oaspetelui de onoare Ivan Pataichin, unul din cei mai valoroși sportivi din istoria României.

Ivan Patzachin este cel mai cunoscut canoist român, laureat cvadruplu cu aur la Jocurile Olimpice din 1968, 1972, 1980 și 1984 și triplu laureat cu argint la Jocurile Olimpice. La Campionatele Mondiale Ivan Patzachin a câștigat 9 medalii de aur, 4 medalii de argint și 9 medalii de bronz.

Amintim că Ivan Patzachin a fost antrenorul lui Nicolae Juravschi și Gheorghe Andriev la Jocurile Olimpice din Barcelona 1992.

În anul 1990 lui Ivan Patzaikin i s-a decernat Ordinul Olimpic din partea Comitetului Olimpic Internațional, cea mai înaltă distincție a acestui for. În anul 2000 a primit Ordinul Național “Serviciul Credincios” în gradul de Ofițer , iar în anul 2008 a primit Ordinul “Meritul Sportiv” în clasa I .
În 2010 a fost distins cu Decorația Regală “Nihil Sine Deo”, primit prin ordinul Majestății Sale Regelui Mihai I, Șeful Casei Regale a României.

La eveniment va participa și expertul din Izrael Vladimir Issurin, consultant științific pe lingă Comitetul Olimpic din Israel. Conceptele sale elaborate în diverse lucrări științifice și în special în cercetarea “Periodizarea în blocuri” sunt utilizate pe plan mondial în programe de pregătire ale sportivilor performeri.

Profesorul Issurin a fost consultant științific al echipei fostei URSS de caiac-canoe la sfîrșitul anilor 1980, echipă care a cucerit 3 medalii de aur și 3 medalii de argint la Jocurile Olimpice din Seoul 1988, dintre care 2 medalii de aur fiind obținute de Nicolae Juravschi și Victor Reneiski.

Conceptele sale științifice au fost preluate și de antrenorul Ghenadii Touretski în pregătirea celui mai bun înotător din Rusia Alexander Popov și din Australia Michael Klim, sportivi ce au obținut rezultate fantastice la Jocurile Olimpice din 1992 și 1996.

Sunt invitați reprezentanții mass media la acest eveniment cultural și științific, al cărui protagonist este cel mai titrat sportiv din Republica Moldova, dublul campion olimpic Nicolae Juravschi.

 

Comentarii