SUNĂ ȘI COMANDĂ-ȚI BANNERUL!

Atac terorist în Londra. O camionetă a intrat într-un grup de pietoni, în apropierea unei moschei, după o slujbă religioasă: un mort şi opt răniţi

19 iunie, 2017 Autor: Tatiana Beleuţă Sursa: Mediafax.ro

RECOMANDĂMMai multe persoane au fost rănite după ce o autoutilitară a ieşit de pe carosabil şi a lovit un grup de pietoni, în apropierea unei moschei din nordul Londrei, afirmă surse citate de presa britanică. Potrivit acestora, trei persoane sunt în stare critică în urma incidentului rutier. Agenţii de poliţie au fost solicitaţi la ora 00.20 (2.20, ora României) şi au securizat perimetrul, a comunicat Scotland Yard, precizând că este vorba de un "incident major". UPDATE: Un mort şi opt răniţi, potrivit BBC.

UPDATE: 11.53 Martor: Imamul l-a păzit pe atacator

Martorul ocular Hussain Ali a spus că imamul moscheii l-a păzit pe atacator în timp ce aştepta poliţia. Acesta a povestit cum imamul a strigat să nu îl atingă nimeni pe atacator.

Ali a descris haosul care s-a desfăşurat în primele ore după incident.

„Am văzut că oamenii scoteau de sub camionetă un bărbat care sângerea, dar nu era mort, trăia. Oamenii care erau în interiorul moscheii au văzut că atacatorul zâmbea şi era fericit”.

„Peste tot domena panica, oamenii strigau, ţipau, unii spuneau că era un accident. A fost panică, a fost groază”.

181de68b-ded4-4cee-8237-735ae8a074df

UPDATE: 11.45 Camioneta folosită în atac „aparţine unei firme de închiriere din Ţara Galilor”

Camioneta folosită de atacator aparţine unei firme din Ţara Galilor. Ofiţerii de poliţie examinează camioneta albă pe care o deţine Pontyclun Van Hire

Un reprezentant al firmei a declarat că nu ştie nimic până la acest moment.

„Nu spunem nimic, nu ştim nimic în acest moment”.

UPDATE: 11.00 Poliţia anunţă că atacatorul a „acţionat singur”

Comisarul adjunct Neil Basu a anunţat că atacatorul a acţionat singur în cazul atacului de la moscheea din Londra

„Din datele anchetei şi din ceea ce au declarat martorii, nu era nimeni altcineva în camionetă; se pare că de data aceasta atacatorul a acţionat singur„, a spus Basu.

„Asta nu înseamnă că nu investigăm circumstanţele în care a ajuns acesta aici”, a adăugat comisarul adjunct al Poliţiei Metropolitane.

bnn

UPDATE: 9.39 Un martor povesteşte că atacatorul „trimitea bezele în timp ce era arestat”

Abdul Abdulahi, martor, care a ajuns cu două minute înainte să aibă loc atacul, povesteşte că îi cunoaşte pe cei loviţi de camionetă. Când s-a întors la locul faptei, a văzut oamenii căzuţi.

”Omul a vizat musulmanii, el ştia ce face el. Traseul pe care l-a urmat este permis doar autobuzelor şi taxiurilor – nu trebuia să se afle pe acel drum. Motiv pentru care considet că a fost un atac rasist”.

El a adăugat că incidentele de acest gen bazate pe ură au devenit tot mai frecvente.

„Radicalizarea va creşte acum, oamenii vor acţiona, vor adăuga paie pe foc”.

Abdul a fost prezent la moschee noaptea trecută şi a văzut întregul şir al evenimentelor

„A fost o scenă foarte şocantă. Am auzit multe strigăte. Oamenii îl întrebau: ”de ce ai făcut asta”?”

„Atacatorul trimitea bezele în momentul în care a fost arestat şi arăta indiferent – ştia el ce face”, a declarat martorul.

img_2518381_thumbs_600x440_1918371

UPDATE: 8.22 Suspectul a fost „reţinut de oameni la faţa locului”

Martorii oculari au declarat că suspectul a fost reţinut de oamenii prezenţi la faţa locului până când poliţia a sosit.

Un martor, Abdul Rahman, a declarat pentru BBC că a văzut că şoferul camionetei „a intrat în mod deliberat peste 10 sau 15 persoane”.

Rahman a spus că el şi un alt bărbat au prins suspectul, l-au pus la pământ şi l-au ţinut aşa timp de 20 până la 30 de minute înainte de sosirea poliţiei

UPDATE: 8.16 Primarul Londrei, Sadiq Khan: Un atac terorist groaznic a vizat londonezi nevinovaţi

Primarul Londrei, Sadiq Khan, a declarat luni că „un atac terorist groaznic a vizat londonezi nevinovaţi”, după ce o autoutilitară a intrat în pietonii care se aflau în apropierea unei moschei din nordul Londrei, informează site-ul cotidianului The Guardian.

„Poliţia Metropolitană a intervenit în cazul unui atac terorist groaznic asupra oamenilor nevinovaţi aflaţi în Finsbury Park. Gândurile şi rugăciunile mele se îndreaptă către persoanele afectate. Nu cunoaştem încă toate detaliile, dar este în mod cert un atac deliberat asupra londonezilor nevinovaţi, mulţi dintre ei care şi-au încheiat rugăciunile în luna sfântă a Ramadanului. Deşi pare a fi un atac asupra unei anumite comunităţi, este şi un atac asupra tuturor valorilor comune privind toleranţa, libertatea şi respectul, la fel ca în cazul atacurilor de la Manchester, Westminster şi Podul Londrei”, a spus Sadiq Khan, prin intermediul contului de Facebook.

Poliţia Metropolitană din Londra a anunţat că un bărbat în vârstă de 48 de ani a fost reţinut în apropiere de Moscheea Finsbury Park, din zona Seven Sisters Road. El este şoferul autoutilitarei şi a fost transportat la spital ca măsură de precauţie.

Potrivit serviciului de ambulanţă, un bărbat a fost descoperit mort la faţa locului, iar opt persoane rănite au fost transportate la spital.

Premierul britanic Theresa May a anunţat că poliţia analizează incidentul rutier drept un „potenţial atac terorist”. 

UPDATE: 7.26 Lider al Tineretului Musulman: ”atacul era inevitabil”

Muhbeen Hussain, fondatorul Tineretului Musulman din Marea Britanie, este de părere că „în multe privinţe acest atac a fost inevitabil”.

„Ne-am aşteptat, pentru că am văzut numeroase tipuri de atacuri islamofobe”.

„Nu sunt doar mici atacuri, vorbim despre cazuri de la abuzuri verbale la atacuri asupra persoanelor şi atacuri asupra moscheelor, care au fost luate ca represalii într-un anumit sens, după alte atacuri pe care le-am văzut, Manchester sau Londra. „

El spune că acesta este unul dintre motivele pentru care frustrările au fost mari.

Cu taote acestea el a spus că există şi solidaritate.

„Oamenii sunt foarte recunoscători că poliţia este acolo şi îşi face şi datoria.”

Comentarii