SUNĂ ȘI COMANDĂ-ȚI BANNERUL!

Care e săpunul tău?

31 octombrie, 2014 Autor: Olga Rusu
10749412_1569827879903566_369302029_n


Solid, lichid sau sub formă de praf – folosim săpunul în fiecare zi. Acest “elixir” al curățeniei nu este altceva decât un compus de săruri cu diferite metale (sodiu, potasiu ș.a) ale acizilor grași, care conține cel puțin 8 atomi de carbon în moleculă. Puterea sa de spălare se datorează moleculelor, care aderă cu ușurință, atât la moleculele nepolare (de exemplu ulei și grăsimi), cât și la cele polare (de exemplu apă). Toată lumea știe cum arată și care sunt beneficiile săpunului, însă haideți să facem cunoștință cu câteva tipuri de săpun despre care ați auzit puține lucruri sau chiar n-aţi auzit deloc.

 

Săpun de Marsilia

Se găsește în 2 variante: pe alb și pe verde; cel alb este constituit din ulei de palmier, iar cel verde – din ulei de măsline. Săpunul de Marsilia este un produs cosmetic bio, care hidratează, catifelează și curăță pielea perfect. Are un efect antibacterian și este recomandat și pentru pielea sensibilă a bebelușilor. Este bogat în grăsimi, ceea ce conferă pielii elasticitate și favorizează pătrunderea mai profundă în piele a cremelor și a loțiunilor. Are o textură fină, nu conține coloranți și nici parfum. Săpunul de Marsilia poate fi folosit și la spălarea rufelor.

Orice săpun de Marsilia, verde sau alb, este indicat în cazul tuturor tipurilor de piele, pentru că hidratează şi hrănește epiderma şi o pregătește să facă faţă intemperiilor.

 

Săpun negru, african

Este produs în Akoma și conține scoarță și frunze de banan, păstăi de cacao și 50% unt de shea. Săpunul african are proprietăți vindecătoare și este indicat pentru pielea uscată, aspră și cu eczemă sau psoriazis. Este bogat în vitamine esențiale, minerale și antioxidanți. Are un șir de utilizări și beneficii, cum ar fi curățarea tenului de acnee și puncte negre, reglarea producției de sebum a tenului gras, demachierea și matifierea tenului. Lasă pielea curată, proaspătă și radiantă. Mai mult, săpunul negru african este recomandat și pentru spălarea părului și a corpului, păstrând intacte uleiurile naturale pe care le produce pielea și părul, și încetinește îmbătrânire pielii.

 

Săpun de casă

Este adevărat, șamponul curăță părul, însă produce daune exact acolo unde ar trebui să repare. Înlătură cu succes uleiurile naturale produse de scalp, “responsabile” de rezistența și strălucirea părului. Săpunul de casă pentru păr este natural și nu atacă părul, unicul dezavantaj al utilizării lui este că se clătește mai greu și asprește părul. Încă un avantaj al înlocuirii șamponului cu săpunul de casă este că îl poți utiliza fără a-ți face griji legate de sănătatea pielii de pe față, gât și corp – detergenții puternici din șampoanele din comerț, pe lângă scalp, afectează și tenul sau pielea corpului atunci când intră în contact cu ele.

 

Nuci de săpun

Nucile de săpun sunt cea mai recentă descoperire în industria produselor bio, chiar dacă au fost folosite cu mii de ani în urmă la spălarea hainelor, de către popoarele indigene din Asia și americanii nativi. Acestea sunt fructele plantei sapindusmukorossi, ,,arborele de săpun”. Nucile de săpun sunt cel mai vegetal și ieftin produs de îngrijire, sunt hipoalergenice și au proprietăți antibacteriene.

Mod de utilizare:

Pentru mașina automată – într-un săculeț de pânză se aruncă 2-3 nuci de săpun, se leagă și se pune în cuva mașinii de spălat. Pentru aromă, adăugați în săculeț câteva picături de ulei esențial de lavandă, portocală sau oricare altă aromă. Acest compus se folosește pentru 3 spălări.

Pentru spălarea manuală – săculețul cu nuci se pune într-o cană cu apă fierbinte, și se lasă la infuzat 10-15 minute. Lichidul obținut se utilizează la spălarea rufelor.

Pentru păr, vase – La 2-3 litri de apă se pun la fiert 250 g de nuci de săpun, iar după ce s-au înmuiat – se pune totul la blender. Se obține un lichid concentrat, care se păstrează la loc rece și se folosește ca balsam de păr sau detergent pentru curățarea suprafețelor murdare.

 

Săpun de Alep

Săpunul de Alep este primul săpun solid care s-a fabricat și este considerat cel mai pur săpun – conține exclusiv uleiuri virgine de măsline, ulei de dafin și hidroxid de sodiu. Este produs manual, după o rețetă siriană. Este recomandat persoanelor cu piele sensibilă, celor cu dermaticeatopice, candidoze, herpes, iritații ale pielii, eczeme și psoriasis. Se folosește la demachiere, curățarea tenului, a corpului, a părului și la bărbierit. Este indicat pentru curățarea lenjeriei și spălarea bebelușilor, iar dacă este depozitat printre haine, săpunul de alep previne apariția moliilor.

 

Săpun ayurvedic

Săpunul ayurvedic conține busuioc, care purifică și protejează pielea de factorii exterior, ulei de cocos, care hidratează și revigorează pielea, ulei de lămâie, ulei de portocale, NenmeniVaka și Venga. Săpunul ayurvedic este perfect pentru pielea sensibilă și extenuată, pentru că deține proprietăți de energizare. Hidratează pielea și o regenerează, o curăță în timp ce regenerează celulele dermei. Acest produs acționează blând asupra pielii și nu lasă urme.

Comentarii