SUNĂ ȘI COMANDĂ-ȚI BANNERUL!

Care sunt cele mai bune ore de somn pentru un corp și o minte sănătoasă!

10 ianuarie, 2018 Autor: Doinița Babalic Sursa: biz.clubpaparazzi.biz Foto: salterra.ro

STIL DE VIAȚĂSomnul este crucial pentru un organism sănătos şi pentru ca noi să fucţionăm la un randament maxim. Prea puţine ore de somn sau o oră nepotrivită de culcare ne pot scoate uşor din ritm şi pot duce chiar şi la anumite boli.

Multe persoane se etichetează că fiind matinali sau păsări de noapte, însă chiar şi acestea întâmpină probleme în găsirea momentului optim pentru somn. Rafael Pelayo, expert în medicină somnului la Universitatea Stanford, dezvăluie secretul somnului, explicând de ce cel mai bine dorm copii de 8 ani, scrie The Wall Street Journal.

Înțelege-ți ritmul natural al organismului

Durata optimă de somn variază cu vârsta, adică la copiii, imediat după naştere, în primele 6-12 luni de viaţă, durata optimă de somn este de 12-14 ore. Până în 20-25 de ani durata optimă de somn este de 8-9 ore. În a doua jumătate a vieţii se poate stabiliza la 6-7 ore şi scădea progresiv până la 6 ore după 65-70 de ani.

Somnul ideal este între 22:00 și 6:00

Dacă ne stabilim ca program de somn intervalul 22,00 – 6,00, e bine să păstrăm această rutină și ne bucurăm de ea, indiferent de situația de viață în care ne aflăm. Ne va fi și nouă mai ușor, dar și corpului nostru, căci va intră ușor în modul de somn și va ieși la fel de ușor, programat fiind, fără ceas și alte motivații sau stimulente.

Am experimentat și eu, și mă bucur în felul acesta de un program și de o rutină de dimineață, care mă face să fiu și mai productivă, dar și să mă pot bucură de după amiezi și seri mai puțin aglomerate. Sigur că intervalul îl stabiliți singuri, însă e esențial să adormim seară înainte de ora 23, pentru a ne bucură de un somn de calitate.

Stabilește ora la care adormi și cea la care te trezești

Dr. Winkelman oferă următoarele sfaturi pentru un somn mai bun. Bună „igienă a somnului” poate îmbunatati calitatea și cantitatea somnului.

– Menține constante orele de mers la culcare și orele de trezire șapte zile din șapte, chiar și după o noapte „rea”.

– Rămâi în pat o perioada egală cu numărul de ore de somn pe care le dormi noaptea. Mulți insomniaci petrec mult prea mult timp în pat, încercand să stoarcă câteva minute de somn.

– Dacă nu poți adormi în 20 de minute, da-te jos din pat și fă ceva relaxant și distractiv, precum cititul. Nu fă treburi prin casă, facturi, munci sau orice altceva ce este prea stimulant pe durata unei treziri sau în două ore de când ai mers la culcare.

– Evita somnul ziua. În majoritatea cazurilor, somnul de ziua va interfera cu adormitul noaptea.

– Nu beți băuturi alcoolice cu cinci ore înainte de a merge la culcare. Alcoolul este un prost adjuvant al somnului și cauzează treziri pe timpul nopții.

– Evita cofeină (cafea, ceai, suc, ciocolată) după amiază. Ea poate determina un somn superficial sau treziri.

– Nu te băga în pat nici flămând dar nici cu stomacul prea plin. O gustare ușoară poate ajută.

– Dormitoarele trebuie să fie liniștite, sigure și relaxante. Ceasurile nu trebuie să fie îndreptate către pat, astfel încat să nu „numeri” minutele până dimineață.

– Exercițiile fizice zilnice vor îmbunatati insomnia, deși este posibil că efectele să nu apară imediat.

– Programează-ți „intervalul pentru făcut griji” mai devreme în cursul zilei și rezolvă-ți problemele ce apar peste zi înainte de a te duce la culcare.

Nu te culca mai târziu de ora 00:00

Un vechi proverb spunea: “ o oră de somn înainte de miezul nopţii este echivalentul a două ore de somn după ora 12 noaptea,” , iar noi credem că acest proverb se aplică!

Trezește-te devreme

Am realizat că trezitul devreme are mai multe alte beneficii decât aș fi crezut eu. Și din provocare a devenit un obicei pe care l-am adoptat. Motivele pentru care îți recomand asta, sunt simple:
Îți bei cafeaua în liniștea dimineții.

Poți învăța ceva nou – care este dificil – sau poți revedea strategia ta de carieră.
Poți să citești o carte bună. Ia să vedem: dacă citești 20 de minute în fiecare dimineață, într-un an aduni peste 120 de ore. Tocmai ai mai câștigat 5 zile pe an, în care tot ce ai făcut a fost să citești, iar lista poate continua!

Deci, ce spui? De azi respectăm un program riguros de somn? Eu cred că merită!

Comentarii