SUNĂ ȘI COMANDĂ-ȚI BANNERUL!

„Cartea de Aur a Basarabiei şi a Republicii Moldova”

4 iunie, 2016 Autor: Xenia Bugneac


Denis Roșca este publicistul „Cărții de Aur a Basarabiei și Republicii Moldova”, lucrare ce include 1.800 de biografii ale personalităților cu rădăcini basarabene ce s-au făcut renumite datorită activităților lor în diverse colțuri ale lumii.

În urma unei discuții plăcute cu autorul cărții, am aflat mai multe despre procesul de creare a acesteea, iar detaliile le descoperiți în răspunsurile de mai jos.

Pentru început, spuneţi-mi vă rog, de unde a pornit iniţiativa de a scrie această carte?  

Cartea  nu  a fost planificată, iniţial am dorit să facem un calendar, în care pentru fiecare lună să fie rezervată o anumită  personalitate remarcabilă din Republica Moldova. În procesul de căutare am găsit în jur de cinci mii de  personalităţi  şi  am  decis  să restrîngem numărul la 1800 de persoane de pe întreg teritoriul ţării, astfel am redactat, am schiţat design-ul şi am început să lucrăm asupra cărţii.

 Cât timp aţi  lucrat  asupra acestui  manuscris, până când a ieşit de sub tipar?

Am lucrat timp de 4 ani şi ceva, fiindcă am dorit să fie o carte accesibilă pentru toţi cititorii.

Pe viitor, v-aţi gândit să traduceţi  cartea şi în alte limbi, pentru a fi accesibilă unui număr mai larg  de cititori?

Noi, deja am început să traducem cartea în limba engleză , sperăm  ca de Ziua  Independeţei să fie accesibilă şi în engleză.

Care  sunt cele mai de preţ informaţii, care le-aţi redat în conţinutul cărţii?

Un mesaj  important  ar fi:nu există domeniu de activitate în care Republica Moldova să nu deţină rezultate fie că vorbim despre energia atomică , biotehnologie , sport, artă, cultură, de exemplu o avem pe Gorun Alina, la moment actriţă la Hollywood, s-a  filmat în producţiile cinematografice „Motel Hollywood” , „In this life”, „Pulse of Indigo”, „The Odds” şi altele.

Cât de  greu sau uşor, v-a fost să găsiţi o listă întreagă cu oameni remarcabili din Republica              Moldova , în timp ce, majoritatea nu mai sunt stabiliţi cu traiul aici?

A  fost un proces interactiv, cu toţii  au avut  plăcere când, le-am  adus la cunoştinţă  planul  nostru. Căutând aceste  personalităţi te simţi mândru că eşti moldovean, fiindcă avem entităţi foarte impunătoare. Te bucură faptul că oameni din ţară au reuşit să se evidenţieze în întreaga lume.

În spatele acestei cărţi se  află o echipă sau aţi depus întreg efortul de unul singur?

Criteriile de excelenţă şi de căutare a  personalităţilor a fost responsabilitatea  mea, însă machetarea, design-ul, verificarea informaţiilor sau ocupat o întreagă echipă.

 

Care  sunt criteriile de amplasare  a personalităţilor în această carte ?

În dependenţă de domeniu, dacă vorbim despre  medicină am ales doar personalităţile ce sau evidenţiat în afara ţării. La categoria sport,  ne-am axat pe olimpici, campionatele  naţionale le-am privit cu reţinere, un exemplu bun este Lazarenco Tiron Ion, nu este un sportiv de talie înaltă, însă el are ambiţia  să înoate toate cele  6 strîmtori ale lumii, dacă reuşeşte va deveni al 7-lea om din lume.

Ce semnifică pentru dvs, această carte?

Este  e o carte de perspectivă, care oferă o şansă oricărui copil, că se merită să lupţi pentru idealurile tale. Dacă observăm atent aceste personalităţi sunt oameni născuţi în acelaşi mediu însă au ajuns mult mai departe, sper ca această carte, „Cartea de Aur a Basarabiei şi a Republicii Moldova” să nască în fiecare om spiritul competitiv.

Comentarii