SUNĂ ȘI COMANDĂ-ȚI BANNERUL!

Cărți de citit în luna mai

12 mai, 2015 Autor: Cristina Movilă


Ce poate fi mai plăcut decât să stai pe o bancă în parc într-o dimineață de mai, să savurezi o cafea și să citești câteva pagini dintr-o carte bună? Dacă-ți începi așa ziua, parcă totul arată altfel.

 

„Preaiubita”, de Toni Morrison (editura Art)

Este cel mai cunoscut și mai glorificat roman al laureatei Nobel – Toni Morrison, o carte care a stârnit valuri și a primit premiul Pulizer și American Book Award. Romanul are o puternică latură socială, căci tratează pe larg și dintr-o perspectivă extrem de modernă tema sclaviei și a puternicului său impact psihologic. Romanul este considerat a fi cartea definitorie despre sclavia din America. Istoria se întâlnește „ca la carte“ cu o poveste de viață densă, intensă și dureroasă. E o carte emoționantă și dramatică (nu și melodramatică, însă), cu un mesaj puternic uman, care vă va rămâne în minte și după ce veți termina lectura!

 

„Billie”, de Anna Gavalda (editura Polirom)

O poveste frumoasă și emoționantă, marca Anna Gavalda! Frank și Billie sunt doi tineri marginali, cu o copilărie dificilă, pe care-i unește o prietenie începută în timpul liceului. Acum, când au reușit să-și depășească condiția, au hotărât să sărbătorească printr-o excursie în munți, dar au ajuns pe fundul unei prăpastii, la propriu. Franck e destul de grav rănit și, atunci când vine noaptea și își pierde cunoștința, Billie, își caută pe cer steaua norocoasă și începe să-i vorbeacă cu umor și căldură despre Frank, despre ea, prietenia lor și o imploră panicată să-i salveze prietenul. Așa începe să curgă povestea – o apologie a libertății și a iubirii absolute, dincolo de diferențele de sex, gen sau clasă.

 

„Elixirul dragostei”, de Eric-Emmanuel Schmitt (editura Humanitas Fiction)

Deși spiritualitatea este tema favorită a lui Eric-Emmanuel Schmitt, nici capriciile inimii nu sunt străine cărților sale. Romanul ”Elixirul dragostei” este unul profund, bogat în referințe culturale, vorbește despre iubire, și o face în formula modernă a romanului epistolar. Louise și Adam, protagoniștii acestei povești, sunt doi foști iubiți care s-au despărțit de curând. Ea s-a mutat la Montreal, el a pămas la Paris. Între ei se află un ocean, dar și o grămadă de resentimente, răni, amintiri. Cei doi încep o corespondență intensă pe email, iar înrebările pe care și le pun țin de libertate și iubire. Se poate, oare, să le avem pe amândouă?

„Cina”, de Herman Koch (editura Polirom)

”Cina” este un roman ce a devenit un adevărat fenomen editorial. Acesta pleacă de la o prismă clasică: o cină în familie, între doi frați și soțiile lor, care începe frumos și convențional. Conversația inițial banală și plictisitoare atinge treptat, pe măsură ce felurile de mâncare se schimbă, subiecte grave, greu de verbalizat. E vorba despre fiii adolescenți ai celor două cupluri, despre probleme de conștiință, despre compromisuri și măști. O radiografie fără menajamente a societății contemporane.

 

„Jocul Ripper”, de Isabel Allende (editura Humanitas Fiction)

”Jocul Ripper” este un roman alert, cu un personaj central puternic: Amanda Jackson, o tânără spirit de inteligență, fascinată de parte întunecoasă a ființei umane și pasionată de crime. Anume Amanda va reuși să rezolve ceea ce poliția nu poate.

Comentarii