SUNĂ ȘI COMANDĂ-ȚI BANNERUL!

Cărți geniale, dar interzise

21 iunie, 2015 Autor: Petronela Muntean


Cuvintele spuse la întâmplare pot să rănească o persoană. Dar ce te faci când autoritățile văd peste tot sute de pagini cu astfel de cuvinte? Răspunsul este simplu: le interzic. Probabil că și noi, în R.Moldova, ar trebui să procedăm așa, dar nu doar cu cuvintele...
  1. Lolita de Vladimir Nabokov – Publicată în 1955, lucrarea a stârnit o mulțime de controverse de la început. Romanul este despre profesorul Humbert Humbert care se îndrăgostește de eleva sa  de 12 ani Charlotte Haze. Pentru a se afla în preajma ei, acesta se căsătorește cu mama acesteia, iar după moartea ei ” accidentală”, devine tutorele lui Charlotte. Cartea a fost interzisă din cauza scenelor sexuale dintre profesor și elevă, oamenii fiind revoltați de faptul că s-a scris despre astfel de lucruri obscene.

2. Împăratul Muștelor de William Golding – Interzisă în mai multe state, cartea a fost catalogată drept violentă, obscenă și rasistă. În carte este vorba despre un grup de copii ce pleacă în vacanță, însă, avionul se prăbușește pe o insulă pustie. Copiii încearcă să supraviețuiască, însă, ajung să se ucidă între ei. Cartea  înlătură inocența copiilor și arată cât de cruzi și nemiloși pot fi aceștia.

3.1984 de George Orwel – Romanul descrie viitorul sumbru al societății. Aceasta nu are puterea de a decide, de a spune adevărul sau de a avea parte de discreție. Inițial, cartea a fost interzisă în 1984 de ” American Library Association” din cauza ” avertizărilor sumbre privind guvernul totalitar și cenzura”.

4. De veghe în lanul de secară de J.D Salinger – Publicată în 1951, aceasta a devenid rapid bestseller-ul săptămânii. Romanul descrie viața unui adolescent de 16 ani ce trece prin grave probleme de personalitate.  Cartea a fost interzisă din motiv că accentuează limbajul argotic, sexual, violența și problemele etice.

5. Aventurile lui Huckleberry Finn de Mark Twain- Cartea a fost interzisă în 1885 din cauza limbajului argotic și că s-a folosit de prea multe ori cuvântul ”negru”.Romanul prezintă povestea lui Huck și a unui sclav evadat, Jim, care călătorește de-a lungul răului Mississippi. Cartea, de asemenea, a fost acuzată că promova furtul și hoția.

6. Metamorfoza de Franz Kafka – Publicată în 1915, a fost interzisă fiind considerată decadentă, cât și ” plină de violență”. Fiind, de asemenea, un atac la adresa conceptului de familie pe care îl aveau sovieticii. În Cehia, cartea a fost interzisă pentru că autorul a refuzat să scrie cartea și în limba cehă.

7. Fructele mâniei de John Steinbeck – Publicat în 1939, romanul a fost interzis din motiv că oamenii au fost șocați de modul în care Steinbeck îi descrisese pe săraci, deși Steinbeck urma să declare că au fost niște versiuni ”aseptizate” față de ceea ce se întâmplă cu adevărat în aceste pături sociale.

Comentarii