SUNĂ ȘI COMANDĂ-ȚI BANNERUL!

Cât costă parolele tale de pe Gmail, Netflix, Facebook. Hackerii pot cu ușurință să-ți vândă datele personale

27 martie, 2018 Autor: Natalia Acciu Sursa: diez.md Foto: diez.md

TEHNOLOGIIPe „dark web" (internetul ascuns, folosit de grupările de infractori), parola și numele de user al unei persoane costă doar 5,20 de dolari. Aceasta este concluzia unui studiu realizat de agenția Fractl, mediatizat în urma scandalului în care sunt implicați Facebook și Cambridge Analytica, companii acuzate că au obținut ilegal date personale despre 50 de milioane de utilizatori.

Pentru a putea realiza acest studiu, angajații Fractl au folosit o rețea Tor, care permite navigarea pe Internet sub anonimat, pentru a putea accesa platforma „dark web”. Ei au aflat că o parolă de acces la un cont de Facebook se vinde cu doar 5,20 dolari, scrie marketwatch.com. În acest fel, cu o singură parolă de acces, un hacker poate folosi de fapt mai multe conturi ale unui utilizator.

Iată și alte prețuri care se practică pe „dark web” pentru a vinde diferite parole:

#un cont de Gmail costă doar 1 dolar

#iar un cont de Uber 7 dolari

#cel mai mult costă un cont de PayPal – 247 dolari.

De ce diferă atât de mult prețurile? Răspunsul e simplu. Multe conturi se vând ieftin pentru că hackerii pot afla foarte ușor parolele.

Un alt studiu realizat de compania Top 10 VPN arată că întreaga identitate online a unei persoane poate costa numai 1.200 de dolari. De asemenea, datele persoane precum pașapoartele sau facturile de utilități se vând cu 62 de dolari, respectiv 29 dolari.

Datele pentru banking online costa 160 dolari, iar informațiile financiare complete despre o persoană ajung să coste 710 dolari.

Comentarii