SUNĂ ȘI COMANDĂ-ȚI BANNERUL!

Cât e de ușor să iei antibiotice fără rețetă. Efectele grave ale acestui obicei

29 septembrie, 2017 Autor: Mihaela Sorocean Sursa: e-sanatate.md

SOCIALAbuzul de antibiotice, pe care românii le iau din farmacie, fără reţetă, a crescut rezistenţa unor bacterii mortale. Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) avertizează toate ţările, în care consumul de medicamente este necontrolat, că sute de studii pentru noi tipuri de antibiotice, mai performante, au eşuat. Astfel, cei care nu mai răspund la tratament, pentru că au luat multe pastile puternice, la orice răceală, rămân neprotejați în faţa bolilor grave, scrie ProTV.ro.

Discuție cu camera ascunsă:

Reporter ProTV: „Sunt foarte răcită. Medicul meu e în Constanța”
Farmacistă: „Și nu aveți rețetă să înțeleg?”
Reporter ProTV: „Nu am absolut nimic”
Farmacistă: „Luați un probiotic și puteți să asociați cu antitermice”

Farmacistul a eliberat unei paciente o folie cu 10 antibiotice foarte puternice, fără să o vadă un doctor. A încălcat legea şi a încurajat o percepţie comună şi profund nocivă.

Un pacient din 6 nu ştie că folosirea excesivă, neadecvată a antibioticelor, scade eficiența pe viitor a acestora. Dealtfel, foarte mulți oameni nu cunosc că antibioticele nu tratează virozele.

De fiecare dată când oamenii iau un antibiotic, fără să aibă nevoie, oferă agentului patogen ocazia  să se fortifice. De altfel. OMS avertizează că în acest moment se crează doar 8 antibiotice posibil inovative, iar alte 43 sunt variante ale celor aflate în uz.

În 30 de ani, numărul celor ucişi de germeni rezistenţi la antibiotice îl va egala pe cel al bolnavilor răpuşi de cancer. În România sunt cazuri de tuberculoză pentru care nu funcţionează nimic.

„Am avut în experienţă mea un pacient care avea rezistenţă la toate medicamentele cu care am fi putut să-l tratăm. Nu s-a mai putut face mare lucru, decât izolare”, a declarat Niculina Popescu, medic pneumolog.

Până la izolare, pacienţii cu rezistenţă apucă să-i îmbolnăvească pe apropiaţi, dar şi pe necunoscuţii cu care intră în contact.

Potrivit unui studiu făcut de Institutul de Ocrotire a Mamei şi Copilului, 70 la sută dintre părinţii care vin la urgenţă cu un copil febril aşteaptă, fără să știe diagnosticul, o reţetă cu antibiotice. La fel de nocivă e lejeritatea cu care unii medici dau preventiv antibiotic.

În Marea Britanie, Ministerul Sănătăţii a controlat abuzul în prescriere prin politica „wait and see”. Orice antibiotic recomandat de medicul de familie poate fi ridicat abia după 72 de ore. Consumul a scăzut, în 10 ani, cu 60 la sută.

Comentarii