SUNĂ ȘI COMANDĂ-ȚI BANNERUL!

Ce fel de lapte alegem și de ce?

3 februarie, 2015 Autor: Elena Putregai Sursa: www.dailymail.co.uk


Cu ceva timp în urmă, ne duceam la magazin și optam pentru lapte gras, degresat sau semi-degresat, însă, astăzi, găsim pe rafturi din ce în ce mai multe feluri de lapte - de la lapte de migdale și de cocos la cel de cânepă sau de soia. Grație unui sistem modern de filtrare a laptelui, nivelul de zahăr poate fi înjumătățit, iar conținutul de calciu și de proteine crește cu 50 la sută. Totuși, ce tip de lapte trebuie să alegem ?

Ziarul britanic „Daily Mail” a realizat un studiu despre șase tipuri de lapte și beneficiile acestora menționate de medicul specialist de la Asociația Britanică de Nutriționiști, Sioned Quirke.

1. Lapte fără lactoză. Gustul laptelui fără lactoză nu se distinge de cel al laptelui de vacă, iar compoziția nutritivă este aproape la fel. Dacă aveți probleme cu kilogramele, adica sunteţi subponderal, este contraindicat să utilizați laptele fără lactoză. Acest tip de lapte nu conține zahăr și  nu cauzează perturbări gastro-intestinale.

2. Lapte de migdale. Laptele de migdale este un lapte de origine vegetală și devine din ce în ce mai popular, deoarece conține puține calorii – 24 de calorii pentru 100 de ml, dar și vitamina E. Cu toate acestea, conține mult mai puține proteine față de laptele semi-degresat.

3. Lapte de soia. Laptele de soia nu afectează nivelul de colesterol, deoarece conține puține grăsimi și este o bună sursă de proteine și de calciu. Gustul laptelui de soia se diferențiază de laptele natural doar atunci când este în ceai sau în cafea.

4. Lapte de cocos. Laptele de cocos are un gust intens de nucă de cocos, iar conținutul de proteine este scăzut. Acesta acționează ca un somnifer, deoarece conține magneziu în cantităţi mari. Este recomandabil de băut seara, pentru un somn liniștit.

5. Lapte de cânepă. Semințele de cânepă, din care se face laptele, au efect tonic asupra ovarelor. De aceea, medicii recomandă să fie băut pe timp de sarcină și în perioada alăptării. Semințele de cânepă oferă elemente importante pentru dezvoltarea normală a bebelușului.

6. Lapte de orez. Laptele de orez este bogat în calciu și în vitamina D2 și B12, astfel contribuie la funcționarea normală a celulelor și are rol benefic asupra sistemului nervos.

Comentarii