SUNĂ ȘI COMANDĂ-ȚI BANNERUL!

Cea mai celebră sculptură Edgar Degas, vândută cu €22,1 milioane

27 iunie, 2015 Autor: Petronela Muntean


"La Petite Danseuse de quatorze ans", considerată cea mai cunoscută sculptură creată de Edgar Degas, a fost vândută cu 15,8 milioane de lire sterline (22,1 milioane de euro) la o licitaţie organizată de casa Sotheby's, miercuri, la Londra, informează bbc.com.

Sculptura – al cărei model a fost Martie van Goethem, o tânără studentă din Belgia de la cursurile de balet organizate de Opera din Paris în 1881 – este o operă în bronz în mărime naturală, realizată iniţial în ceară. Este una dintre puţinele statui din bronz realizate de Degas care se afla încă într-o colecţie privată.

Cele 28 de copii ale operei originale, care sunt expuse în prezent în diverse muzee şi galerii de artă din lumea întreagă, au fost realizate după moartea lui Edgar Degas, care a decedat în 1917, la vârsta de 83 de ani.

Edgar Germain Hilaire Degas a fost un pictor francez din a doua jumătate a secolului al XIX-lea. A început cu academismul clasic, însă după câtva timp revine la tematica realistă, pentru care și-a căutat idei în teatrele pariziene, în lumea fascinantă a balerinelor, atelierele modistelor, la cursele de cai sau în studierea corpului omenesc. S-a distins cu talentul excepțional de desenator și cu pasiunea pentru obiectele efemere în mișcare. Împreună cu Claude Monet, Auguste Renoir și Camille Pissarro, Edgar Degas este unul din întemeietorii impresionismului.

 

Comentarii