SUNĂ ȘI COMANDĂ-ȚI BANNERUL!

Cea mai scumpă brînză costă aproximativ 1.000 de euro per kg

6 iunie, 2016 Autor: Nicoleta Donos
646x404


Cea mai scumpă brânză din lume se numeşte „pule“ şi este făcută din lapte de măgăriţă, care provine de la o fermă din Serbia. Un singur kilogram din această brânză ajunge la aproximativ 1.000 de euro.

„Pule” este produsă la o fermă din rezervaţia naturală Zasavica din Serbia. Pentru a produce un kilogram de brânză, este nevoie de nu mai puţin de 25 de litri de lapte de măgăriţă. De aceea, aceasta este cea mai scumpă brânză din lume.

Experţii spun că seamănă la gust cu brânza manchego, produsă în Spania, dar că are un gust ceva mai bogat. Spre deosebire de „pule”, manchego se găseşte în magazine la preţul de numai 20 de euro pe kilogram. Ferma de la Zasavica vinde şi lapte de măgăriţă, despre care se crede că este foarte bun la hidratarea pielii, fiind folosit în scopuri cosmetice din cele mai vechi timpuri, inclusiv de către regina Cleopatra, care se spăla în acest lapte.

„În primul rând ideea e să salvăm aceste animale de la dispariție. Dar, cu ajutorul lor, facem și anumite produse care ne permit să ne finanțăm și, astfel, să ne atingem scopurile”, a declarat șeful rezervației, Slobodan Simic.
Sunt necesari 25 de litri pentru un singur kg de Pule, care este o brânză albă și sfărâmicioasă. Măgărițele sunt mulse de 3 ori pe zi, manual (nu există, firește, mașini automatizate pentru așa ceva). Iar producția zilnică pentru fiecare femelă este de doar 2 dl, randament care explică și el prețul exorbitant al produsului final.

Despre laptele de măgăriță se spune că este foarte sănătos pentru om. Are proprietăți anti-alergenice, conține doar 1% grăsime, dar de 60 de ori mai multă vitamină C decât laptele de vacă. Nu se consumă decât proaspăt, pentru că aceste calități s-ar pierde în momentul fierberii.

Iar dacă nu vă place brânza, atunci să știți că laptele de măgăriță are și alte proprietăți interesante, deja exploatate de fabricile de produse cosmetice. Probabil că vă mai amintiți legenda care spune că Regina Cleopatra a Egiptului făcea baie în lapte de măgăriță, ca să rămână tânără și frumoasă. Problema e că, după aproximările aceluiași Slobodan Simici, umplerea unei singure căzi ar costa în jur de 5.000 de euro.

 

Comentarii