SUNĂ ȘI COMANDĂ-ȚI BANNERUL!

Cea mai veche melodie din lume are 3400 de ani! – (AUDIO)

15 iulie, 2016 Autor: Nicoleta Donos Sursa: www.eva.ro

DIVERSECea mai veche piesă muzicală din lume, gravată în urmă cu aproximativ 4000 de ani, pe o tăbliţă de argilă, a fost descoperită în situl Ugarit din Siria. Descifrată de specialişti, aceasta atestă existenţa, la acea perioadă, a unei teorii muzicale avansate şi a unei game de şapte tonuri, anterioare culturii elene.

Dacă, în prezent, ar fi considerată o piesă proastă, potrivit specialiştilor, în urmă cu aproape 4 milenii în urmă, era, poate, un hit. Reactualizată prin intermediul mijloacelor muzicale moderne, piesa este disponibilă publicului pe site-ului Open Culture, potrivit Mediafax.

În anii 1950, arheologii francezi au descoperit o serie de plăcuţe din argilă în situl sirian Ugarit. Datând din secolul al XIV-lea î.H., redactate în hurită, în prezent o limbă moartă, plăcuţele conţineau şi partitura unui imn vechi de 3 400 de ani, considerat de specialişti un record.

Profesorul Anne Draffkorn Kilmer, de la Universitatea din California, a lucrat mulţi ani pentru a descifra plăcuţa, alături de muzicologul belgian Marcelle Duchesne-Guillemin.

PROMOTIME îți propune să o asculță și să ne oferi aprecierea ta printr-un comentariu.

Comentarii