SUNĂ ȘI COMANDĂ-ȚI BANNERUL!

Cei mai periculoși viruși informatici

18 iulie, 2015 Autor: Petronela Muntean Sursa: cavaleria.ro


Tehnologia a evoluat mult, la fel și ambițiile hackerilor, iar pericolul ne pândește la tot pasul. Cu cât ne cunoaștem mai bine inamicii, cu atât mai bine putem să ne apărăm comorile tehnologice de invazia virușilor.

I love you

În anul 2000, milioane de oameni au primit un mail cu subiectul ” I Love You” . Deschizându-l aceștia au eliberat un virus care rescria toate fișierele de tip imagine PC. În același moment virusul se retrimitea la primele 50 de contacte din agenda de Windows a ”fericitului”.

Code Red

Creat special pentru sistemele Microsoft, Code Red atacă Microsoft Internet Information Server. A însemnat un punct culminant, fiind printre primii viruși care se răspândeau fără a avea nevoie de adrese de mail sau alte suporturi fizice de stocare a datelor.

Slammer

Slammer ataca serverele web prin 2003. Se transmitea pe internet, iar la bază era un atac de tip DDOS. Victimele au fost bancomatele Bank of America și sistemul de urgență 911 din Washington.

Frizzer

Frizzer este derivat din Code Red și trimitea o grămadă de spam-uri cu teme medicale. Fizzer a dus la crearea unui alt virus, SoBig. Microsoft a oferit la momentul respectic o recompensă de 250.000 dolari pentru informații ce ar duce la identificarea creatorului.

MYDOOM

A apărut în 2004 și a infectat milioane de computere. Computerele infectate trimiteau cereri multiple către anumite site-uri, iar serverele se blocau. S-a răspândit tot cu ajutorul email-ului și prefera Microsoft Outlook. Se retrimitea prin email la toate contactele de acolo, fără ca utilizatorul să suspecteze ceva.

POISONIVY

Apărut în 2005 , se instala în sistem și oferea atacatorului acces complet la acel computer. Atacatorul putea șterge sau copia orice fel de fișier și putea folosi webcam-ul și microfonul computerului. OisonIvy a fost folosit pentru a accesa companii din domeniul apărării și din industria chimică. Se pare că acest virus a fost unul dintre primele care și-a avut originea în China.

ZEUS

Era cel mai puternic tip de virus în 2007, iar codul lui a ajuns rapid de vânzare pe internet. Oricine îl putea folosi pentru a copia parole, nume de utilizatori, sau informații bancare. A fost și chiar este încă folosit pentru a copia informații personale de pe computere ce folosesc sisteme de operare din acea perioadă. V

AGENT.BTZ

În 2008, din cauza acestui virus  Pentagonul a interzis folosirea  stick-urilor USB în instituție. A  ajutat  la crearea unui departament militat numit U.S. Cyber Command. Se instala pe PC și fura date pe care le trimitea atacatorului. Chiar dacă experții de securitate au fost de părere că nu a fost creat de un guvern, acest virus a fost motivul pentru care războiul cibernetic a devenit o prioritate pentru strategia militară a Statelor Unite.

CONFLICKER

În 2009, Conflicker s-a instalat pe milioane de PC-uri cu Windows și a creat o armată de computere cu o putere de calcul foarte mare capabilă să fure informații financiare sau orice alt fel de date. Complexitatea codului său a făcut foarte dificilă neutralizarea sa. Acesta a fost supranumit „super worm”. Misterul său vine de la faptul că încă se regăsește pe milioane de computere, însă nu a atacat pe nimeni.

STUXNET

Cap de afiș, Stuxnet a fost și este cel mai periculos virus.  A fost creat pentru a distruge computerele unei companii din Iran, care se ocupa cu îmbogățirea uraniului în localitatea Natanz. A fost descoperit în 2010 însă se crede că se afla încă din 2009 pe acele computere. Stuxnet a fost gândit pentru atacul asupra unor sisteme industriale și atât. Nu funcționează pe sisteme de operare comerciale.

Comentarii