SUNĂ ȘI COMANDĂ-ȚI BANNERUL!

Cel mai bun barman din Moldova, rețeta perfectă a unui cocktail și de ce o băutură bună nu este neapărat și scumpă – (FOTO, VIDEO)

3 martie, 2017 Autor: Petru Moisei Sursa: bani.md Foto: bani.md
2f7bfa3ea2a7bd7d7cca780f2e95f92c

STIL DE VIATABarul este una dintre atracțiile multor restaurante, cafenele și disco-baruri din lume, iar meseria de barman este una destul de solicitantă, chiar dacă mulți dintre noi tind să creadă contrariul. Astăzi intrăm în culisele acestei meserii și îl descoperim pe Alexandru Silimițanu, cel care a primit recent titlul de Cel mai bun Barman din Moldova, în urma unui concurs național.

(VIDEO) Cel mai bun barman din Moldova, despre rețeta perfectă a unui cocktail și de ce o băutură bună nu este neapărat și scumpă

Cultura de bar este una nouă în Republica Moldova, de aceea Alexandru a ținut să ne aducă la cunoștință câteva mici secrete ale barmanilor și ale băuturilor pe care aceștia le servesc nouă, clienților.

Povestea lui începe în anii de studenție, când fiecare tânăr încearcă să câștige ceva bani. S-a angajat într-un bar și, treptat, și-a transformat ocupația în mai mult decât un job.

Majoritatea părinților își visează copiii să ajungă medici, juriști sau oameni de afaceri. Și Alexandru a trebuit să îi înfrunte pe părinții săi, pentru a le explica că asta este ceea ce îi place și ceea ce vrea el să facă.

(VIDEO) Cel mai bun barman din Moldova, despre rețeta perfectă a unui cocktail și de ce o băutură bună nu este neapărat și scumpă

”Părinții mei au fost sceptici, și încă sunt. Tata și acum mă îndeamnă să las barul, pentru că nu este o activitate pentru mult timp, spune el. Dar eu am multe exemple demne de urmat. Sunt mulți barmani de succes, care au o vârstă înaintată, și își continuă activitatea în cultura asta”, se arată optimist Alexandru.

Barmanii mai sunt numiți și artiști ai băuturilor, însă orice artist, trebuie să mai și muncească. De la Alexandru aflăm că pentru a deveni un barman bun, este nevoie de 90% muncă, 5% talent, și alte 5 – dorință. Cu toate acestea, cheia succesului se află în întreaga echipă, nu doar a celui care stă după tejghea.

„Pentru mine, prima responsabilitate după tejghea este să fie totul în ordine, să știu toate produsele și să știu exact băuturile pe care le promovăm și le servim clienților noștri”, spune barmanul.

Moldovenii sunt noi în acest domeniu și privesc cam sceptic la barmani, spune tânărul, care ne explică și de ce: „În viziunea lor, dacă facem un amestec de băuturi, noi ori nu turnăm în pahare ceea ce trebuie, ori nu turnăm destul. Pentru moldoveni este mai convenabil să își ia o băutură cu un volum mai mare și de o calitate mai proastă, decât un cocktail dintr-un amestec de băuturi, cu ingrediente gustoase și cu un rezultat gustos. Este altfel atunci când bei un amestec decât atunci când bei un produs care este vândut îmbuteliat”.

(VIDEO) Cel mai bun barman din Moldova, despre rețeta perfectă a unui cocktail și de ce o băutură bună nu este neapărat și scumpă

Asta poate fi și din cauza antreprenorilor care încă nu percep faptul că barul este un element foarte important într-o afacere de acest gen, spune Alexandru. Diminuând din importanța acestui „jucător” într-un bar, jobul nu este unul atât de plătit precum ar trebui să fie. Tocmai de aceea, tânărul ne spune că încearcă să meargă la diferite traininguri peste hotarele țării, pentru că în Republica Moldova acestea nu prea au loc, să meagră în barurile din alte țări pentru a vedea cum se lucrează acolo și ce consumă alți oameni.

Dacă vă întrebați care este rețeta perfectă a unui cocktail, atunci aflați că secretul constă în echilibrul dintre dulce, amar și acru: „Important nu este cât alcool sau ce fel de alcool ai pus în băutură: unul scump sau unul ieftin. Important este balanța între gusturi, să găsești un mijloc potrivit”.

Aici vine și cea mai mare curiozitate clienților: Alexandru ne dă asigurări că un cocktail bun nu este neapărat unul scump. ”Există cocktailuri clasice care sunt preparate din doar două sau trei ingrediente, însă rezultatul amestecului acestora este unul foarte gustos”.

(VIDEO) Cel mai bun barman din Moldova, despre rețeta perfectă a unui cocktail și de ce o băutură bună nu este neapărat și scumpă

Merită să-l lași pe Alexandru să îți prepare o băutură. Ai putea eventual să îi faci o sugestie scurtă despre ce îți place să bei, însă ai putea să îl lași să improvizeze. Băutura pe care a preparat-o în timp ce discutam cu el, spre exemplu, este făcută din sirop de mugure de brad, vodcă cu arome de merișoare, suc din cătină și sirop de lemongrass. Această băutură, de altfel, i-a și adus titlul de Cel mai bun barman din Moldova, în cadrul concursului Finlandia Vodka Cup 2017. 

 When you create an account with us, your personal details will be automatically transferred onto your cv when you want to create online homework helper in https://homeworkhelper.net it, thereby making the cv half done before you even start

Comentarii