SUNĂ ȘI COMANDĂ-ȚI BANNERUL!

Cele mai mari mistere ale lumii, care ştiinţa încă nu le-a rezolvat – (FOTO)

15 august, 2016 Autor: Rodica Tomașenco Sursa: www.inbors.com Foto: www.google.com

DIVERSEDe-a lungul timpului oamenii de ştiinţă ne deschid tot mai mutle taine ale lumii în care trăim. Tot ce părea eri un miracol, necontrolat, ceva zeesc, devine datorită ştiinţei un lucru obişnuit. Însă multe fenomene şi evenimente nu îşi deschid tainele rămânând până astăzi un mister. Sunt răspândite multe mistere şi conspiraţii una mai bizară ca alta, eu cu toate acestea am ales doar pe cele care sunt cât de cât „cu picioarele pe Pământ”, autentificate şi recunoscute.

Statuile Moai de pe pe insula Paştelui

Misterul insulei Paştelui şi a statuelor Moai care locuesc pe ea, este ceva cu ce majoritatea din noi sunt vag familiarizaţi, dar faptul că există încă atât de multe întrebări fără răspunsuri bine formulate în jurul acestei insule este un lucru în sine destul de remarcabil şi o fac unul din cele mai mari mistere ale lumii.

În paştele anului 1722 unui explorator olandez i s-a întâmplat ceva straniu. El era iniţial în căutarea unui ipotetic continent numit Terra Australis, care se presupunea în acele timpuri că ar exista în emisfera de Sud ca o balanţă a emisferei de Nord.
Contrar aşteptărilor, el a descoperit o insulă în sud-estul oceanului Pacific care a fost mai târziu denumită insula Paştelui, denumire dată ca urmare a datei când a fost descoperită.

Exploratorul a fost surprins să descopere că insula este locuită. El a raportat că a văzut de la 2000 până la 3000 de oameni acolo. Acest lucru a fost surprinzător, deoarece insula este foarte îndepărtată de orice altceva.
O uimitoare distanţă de 1900 kilometri desparte insula de cel mai apropiat pământ locuibil şi este la aproximativ 3500 kilometri depărtare de ţărmul statului sud american, Chile. Şi totuşi în ciuda depărtării sale incredibile poporul Rappa Nui care locuiau pe această insulă a reuşit să sculpteze şi să transporte la o distanţă medie de 17 kilometri, 887 de statui uimitoare, unele măsurând în înălţime mai mult de 10 metri şi  o greutate de până la 82 de tone. Şi toate acestea au avut loc acum 700 de ani în urmă. Cel mai mare semn de întrebare rămas în privinţa statuilor însăşi, este desigur transportarea lor.
Au fost mai multe teorii propuse care implicau frânghiile, săniile, rolele, piese şi  tehnici de nivelat, şi deasemeni o teorie conform căreia oamenii clătinau uşor statuile, transportându-le astfel  până la destinaţie. S-au făcut încercări de a reproduce metodele care ar fi putut fi folosite dar de cele mai multe ori ele au dus la deteriorarea statuilor sau era necesar de sute de oameni, care să facă un progres de doar 0.08 kilometri pe zi.
Adevărul este că nu se ştie exact cum au făcut-o. Dar cu toate acestea, Rapa Nui au reuşit să mute statuile Moai şi ei cu siguranţa ar fi avut nevoie să fie incredibil de răbdători, creativi şi organizaţi pentru a face asta o realitate.

Gobekli Tepe, unul din misterele lumii

Din când în când  o nouă descoperire ne face să regândim cea ce credeam despre umanitate şi cum am ajuns acolo unde suntem astăzi.

Göbekli Tepe din Turcia este cu siguranţă o astfel de descoperire. Obiectul arheologic este situat sus pe creasta unui munte şi este compus din mai mult de 200 de stâlpi, fiecare cu o înălţime de până la 20 metri, cu o greutate de până la 20 de tone şi aranjate aproximativ în 20 de cercuri.

Mulţi dintre piloni au animale de pradă gravate pe ele. Şi nimic din toate acestea nu ar fi de mirare, dacă ar fi fost construiţi, să spunem în anul 2000 î.Hr. Dar, Gobekli Tepe a fost construit cu mai mult de 13 000 de ani în urmă, cu 8000 de ani înaintea Stonehenge-ului.

Existenţa acestui sanctuar neolitic  schimbă complet punctul de vedere convenţional cu privire la creşterea  civilizaţiei umane. Ideia unui monument religios construit de vânători-culegători contrazice cunoştinţelor noastre, atât despre monumentele religioase ,cât şi despre acest  tip de comunitate.

Înainte de descoperirea acestui site arheologic, se credea că oamenii din acea perioadă nu aveau sisteme simbolice complexe, ierarhii sociale şi nu exista diviziunea muncii – trei premise care le credem necesare pentru construcţia unui templu masiv de 22 de acri. De altfel, religia se presupune că a apărut abia după agricultură, astfel producând relaţii sociale ierarhice.

Rezultatele de la Göbekli Tepe totuşi sugerează că am putea avea o istorie exact opusă – poate că a apărut necesitatea de a construi în primul rând un loc sacru, care ar fi adus vânătorii-culegători la încercarea să se organizeze ei însăşi ca forţă de muncă şi să se stabilească într-un singur loc. Astfel a-şi asigura o aprovizionare cu hrană stabilă şi în cele din urmă să iventeze agricultura.

Dar existenţa acestui sanctuar ridică mai multe întrebări decât răspunsuri. Cum a reuşit un om nomad din neolitic să organizeze forţa de muncă pentru a finaliza acest acest obiect? De ce a fost construit?
Cum sa anticipat aşa structuri similare, apărute abia peste o mie de ani?

Excavarea pe şantier a început în 1996, şi cea mai mare parte rămâne să fie descoperită, dar deocamdată aceste întrebări rămân fără răspuns.

Insula Oak – misterul gropii cu bani

Mistere ale lumii - Insula Oak - misterul gropii cu bani

De-a lungul istoriei noi niciodată n-am încetat să fim obsedaţi de poveşti cu comori îngropate, inscripţii secrete şi capcane. Dar unul din cel mai de lungă durată mister din toate timpurile legat de comori, provine de la o mică insulă de lângă coasta Noii Scoţii din estul Canadei.

Oak Island este baştina a cea ce este neoficial cunoscut sub numele de „Money Pit” (Groapa cu bani), o gaură incredibil de adâncă cu o construcţie foarte complicată descoperită în 1975.

Două secole de excavare nu au scos la iveală nici o comoară până acum, dar cea ce a fost descoperit, este fără îndoială la fel de fascinant. Sub suprafaţa gropii sunt o serie de platforme de lemn, iar mai la adânc este un mecanism de inundare format dim multiple canale subterane care duc la apă.

Prima dată când cineva a reuşit să sape suficient de adânc, întreaga groapă sa umplut imdiat cu apă. Datorită mecanismului construcţiei, groapa se umplea cu apă la fel de rapid cum se reuşea să se scoată. La aproximativ 27 metri adâncime a fost găsită o placă de piatră cu o inscripţie codificată care spunea , „12 metri mai jos se află două milioane de lire sterline”.

Groapa cu bani de pe insulă a atras atenţia multora, inclusiv a fostului preşedinte al SUA Franklin Delano Roosevelt, care a petrecut o vară întreagă cu colegii de la Harvard în căutarea comorii.

Aceasta întradevăr este o curiozitate istorică, având în vedere că în decurs de 200 de ani de căutări aşa şi nu a fost dezlegat misterul, cine şi pentru ce a săpat groapa.

Corabia fantomă – S.S. Ourang Medan

Mistere ale lumii - Corabia fantomă S.S. Ourang Medan

Oare fantomele au ucis tot echipajul navei comerciale?

În iunie 1942 mai multe nave comerciale care parcurgeau strâmtoarea Malacca de lângă coasta Malaeziei, au primit un înfricoşător SOS pe care scriea: „Toţi ofiţerii inclusiv căpitanul zac morţi în camera hărţilor şi pe punte. Posibil e mort tot echipajul”. După o scurtă perioadă de timp a fost primit un mesaj final, pe care simplu scria… „Eu am murit”.

Navele din apropiere au identificat sursa semnalului ca provenind de la o navă comercială olaneză „SS Ourang Medan”.

Cel mai apropiat vas comercial, The Silver Star, sa îndreptat cât de rapid a putut spre sursa de unde a venit semnalul de primejdie. Dar urcând pe Ourang Medan, ei au fost îngroziţi de ceea ce au văzut: Fiecare membru al echipajului zăcea mort, iar cadavrele lor erau împrăştiate pe punte.

Ochii oamenilor erau încă deschişi şi expresiile care exprimau spaimă au rămas îngheţate pe feţele lor. Grupul de pe The Silver Star au găsit operatorul de radio decedat, mâna lui încă era pe tasta de transmitere a Codului Morse şi ochii de asemeni erau larg deschişi.

Dar cea ce a fost cu adevărat ciudat, era faptul că pe corpurile lor nu au fost găsite semne de de răni sau oricare leziuni corporale. Echipajul navei The Silver Star a vrut să tracteze nava înapoi spre port, dar înainte de a începe, sa pornit  un fum care venea dinspre punţile de jos a corabiei. Grupul îmbarcat a revenit repede pe nava lor,  abia dovedind să scape înainte ca SS Ourang Medan să explodeze şi să se scufunde rapid. Unii au expus ipoteza că norii de gaze naturale nocive sau barobotat în sus prin fisurile mării şi au cuprins nava, alţii au dat vina pe fenomene supranaturale, dar până astăzi, soarta echipajului rămâne un mister.

Comentarii