SUNĂ ȘI COMANDĂ-ȚI BANNERUL!

Cercetătorii au stabilit cauza mortalității înalte printre bărbați

9 iulie, 2015 Autor: Ana Creascov Sursa: vokrugsveta.ru Foto: blog-alternativehealthconcepts.com


Faptul că femeile din întreaga lume trăiesc mai mult decât bărbații este demult un adevăr incontestabil. Cu toate acestea, nu întotdeauna a fost așa: oricât de paradoxal ar suna, acest fenomen demografic a apărut în secolul XX, când populația generală a învins lupta cu bolile infecțioase periculoase.

La această concluzie au ajuns demografii de la Universitatea din Los Angeles. Aceștia au adunat statistici privind mortalitatea din 13 țări dezvoltate în perioada anilor 1800 și 1935. S-a dovedit că la începutul secolului XX, în toate țările, mortalitatea a scăzut brusc, datorită progresului în domeniul sănătății. Tot atunci, decalajul dintre mortalitatea la femei și bărbați a început să se simtă, femeile fiind mai longevive. Cel mai mare dezechilibru se simțea printre persoanele cu vârsta cuprinsă între 50 și 70 de ani. Cercetătorii consideră cea cea mai importantă cauză a mortalității ridicate printre rândurile bărbaților erau bolile cardio-vasculare, provocate de fumat.

Oamenii de știință nu au înțeles încă de ce bolile de inimă au efecte diverse asupra femeilor și bărbaților. Demografii au precizat că diferența dintre speranța de viață la cele două sexe nu depinde de nivelul sănătății sau al veniturilor populației în țara de reședință.

Experții Serviciului Național de Sănătate din Scoția au constatat că un fumător cu un venit considerabil, care muncește mai mult intelectual, are mai puține șanse la o viață mai lungă, în comparație cu fumătorii cu surse de venit modeste. În cazul femeilor fumătoare, riscul unui atac de cord este de două ori mai mare decât în cazul celor care nu fumează. Iar cele care fumează câte 40 de țigări pe zi sunt supuse unui risc de 9 ori mai mare.

Comentarii