SUNĂ ȘI COMANDĂ-ȚI BANNERUL!

Charade, 1963

18 aprilie, 2015 Autor: Anastasia Taburceanu


Suspans, comedie neagră, spionaj, dragoste, decor parizian, un regizor de marcă și doi actori extraordinari fac din acest film o capodoperă. Cary Grant cu o impecabilă ținută britanică și Audrey Hepburn de o eleganță desăvârșită, au făcut un duet efervescent în acest film.

Hepburn (în film Regina Lambert) joacă rolul proaspetei văduve care se vede prinsă la mijloc, într-un joc vicios după ce soţul i-a lăsat o singură moştenire şi anume o datorie de un sfert de milion de dolari. Cary Grand (în film Hamilton Bartholemew), agentul CIA, îi spune Reginei că Charles Lambert, decedatul soț al acesteia, a fost unul dintre cei cinci bărbați care a furat 250000$ în aur de la guvernul SUA în timpul celui de-al Doilea Război Mondial și acum ceilalți patru gangsteri o urmăresc.

Cu toate că, de cele mai multe ori, situaţia este una dramatică, perspectiva cu care regizorul pune totul în scenă este una spectaculoasă şi teribil de amuzantă. Până chiar şi scena cu înmormântarea este pe cât de macabră, pe atât de amuzantă.

”Charade” e un film sofisticat, e cochet, e destul de inteligent, încât să nu îţi treacă prin cap cine e cel care a furat banii respectivi. Această cronică a fost scrisă sub influența entuziasmului pe care îl cauta atât de mult şi pe care foarte puţine din filmele de azi îl pot genera.

 

Pe mine, ca și moldoveancă veridică, acest film m-a cumpărat cu încă ceva special de tot. Se întâmpla acum vreo trei ani în urmă. După cină, cu un pahar de vin roșu m-am montat bine în perne și mi-am pus un film cu Audrey Heburn. Ziceau în recenzii că filmul este o comedie romantică. Dacă m-am aşteptat la o comedie, am avut parte de un thriller (dar, momentele amuzante depăşesc cu mult orice comedie autentică a zilelor noastre). La un moment dat, spre finele filmului, în cadru apare imaginea unui timbru ce valorează un sfert de million de dolari și se numește ”Cap de bour”. Am sărit ca și lansată de un proiectil. Prima emisiune de mărci poștale românești, intitulată Cap de bour a fost tipărită la 15 iulie 1858 și a intrat în circulație la 22 iulie 1858 la biroul poștal din Iași și la 8 august 1858 la celelalte birouri poștale moldovenești, acum este una dintre cele mai scumpe mărci poștale din lume, și eu am aflat despre asta de la Audrey Hepburn.

 

Filmul este unul mai mult decât redutabil, un film cu o intrigă teribil de întortocheată, presărată cu multe momente amuzante. Iar neamul nostru umil joacă un rol destul de important în acest film, turnat în 1963, nici mai mult, nici mai puțin decât rolul a un sfert de million de dolari americani, pierduți undeva la Paris.

 

 

  • Regia – Stanley Donen;
  • Scenariu – Peter Stone;
  • Actori–  Cary Grand, Audrey Hepburn, Walter Matthau;
  • Genul – comedie romantică.

Comentarii