SUNĂ ȘI COMANDĂ-ȚI BANNERUL!

Chris Sly îți recomandă să vizitezi centrul Franței

12 septembrie, 2015 Autor: Irina Rogojina
crist 3


Situată în partea de sud-est a Parisului, regiunea Centru include o parte însemnată a vării Loarei și zone în direcțiile nord și sud față de aceasta. Este destinația de vacanță pe care ne-o recomandă Chris Sly.

Locurile. Pe parcursul șederii de două săptămâni, în vizită la mama mea, care este stabilită de câțiva ani acolo, am vizitat regiunea de centru a Franței, orașele Chartres și împrejurimile sale, dar și minunatul Paris.

 

Bucătăria tradițională. Am gustat melcii delicioși preparați de mama, steak de vită, cârnăciori la grătar, iar după cină am savurat pizza cu bere belgiană. În Paris am mers la un restaurant japonez, unde am gustat sushi, supă japoneză cu sos de soia și nughete de pui, totul extrem de delicios, și acompaniat de o deservire la cea mai înaltă calitate.

Am ales această destinație de vacantă pentru că mereu am fost îndrăgostit de Paris, este deja a patra oară când îl vizitez, și când mama mi-a propus să vin în vizită – am acceptat din imediat. Am avut noroc de o vreme temperată, și chiar îmi pare bine că am mers în luna august.

Prețurile. Nu am fost nevoit sa plătesc cazarea. Dar dacă vine vorba de haine… am nimerit exact în perioada reducerilor, iar francezii sunt foarte pragmatici la capitolul calitate-preț. Mi-am și cumpărat câteva cămăși și tricouri, dar și o pereche de teniși. Desigur, articolele de tabac sunt foarte scumpe în comparație cu Moldova. În restaurantele și puburile pe care le-am vizitat – am nimerit la Happy Hours – o perioadă a zilei când consumația este la preț redus.

Recomandări. În orașul Chartres se organizează un festival al luminilor. E ceva fantastic! Cu ajutorul luminilor și laserelor multicolore se proiectează o istorioara pe una dintre cele mai frumoase catedrale din Europa și din lume, aș spune eu. O atmosferă formidabilă!

În Paris pot să recomand cartierul latin (Le quartier latin), unde fiecare poate să fie martorul vieții cotidiene pariziene – în spatele marilor atracții turistice (Arcul de triumf, Turnul Eiffel, Notre-Dame, etc). Dacă vă interesează să faceți shopping – pot să vă recomand centrele comerciale FNAC și “Les quatres temps”.

Moldovenii ar putea sa învețe de la francezi amabilitatea, pragmatismul francezilor, ar putea să învețe să conducă mașina calm și fără să claxoneze isteric, să parcheze regulamentar și să respecte pietonii și bicicliștii. Să înțeleagă ca fițele nu sunt cel mai important lucru în viață, și că “să te descurci într-o situație complicată” – este o artă – cum zic francezii “Il faut se debrouiller”. Iar la nivel administrativ, cred că ar putea să împrumute și aspectele estetice ale caselor par-terre, ale blocurilor și ale curților.

Comentarii