SUNĂ ȘI COMANDĂ-ȚI BANNERUL!

Cinci minute de liniște sufletească oferite de vioara lui Corneliu Panainte – (FOTO, VIDEO)

25 ianuarie, 2017 Autor: Redacţia PROMOTIME Foto: Facebook/Corneliu Panainte
15078727_1259607137445505_8528570740801394462_n (1)

INTERVIURICorneliu Panainte este un nume nou, dar extrem de promițător în muzica de calitate din Moldova. Vioara este sursa sa de bucurie și de existență. Cu arcușul reginei instrumentelor reușește să răscolească suflete și să ofere, așa după cum spune însuși tânărul instrumentist, liniște emoțională. A lansat recent o baladă jazz și se bucură de aprecierea publicului, dar și de cea a criticilor. Vă invităm s-o ascultați, dar nu înainte de a citi mai multe despre parcursul lui Corneliu.

Corneliu, cum a început relația ta cu muzica? 

Fac muzică de la vârsta de 7 ani, am absolvit Școala de arte „Al. Stârcea”, după care am urmat Colegiul de muzică „St.Neaga”. Apoi m-am înscris la Academia de Muzică. Masterul l-am luat în 2016. În toți acești ani am cântat în Orchestra fraților Advahov și, paralel, am activat 6 ani în Orchestra „Lăutarii”, sub bagheta maestrului N.Botgros.

De ce ai ales vioara și nu un alt instrument muzical?

Vioara e cel mai sensibil instrument, e regina intrumentelor Eu, fiind un perfecționist, am ales ce e mai bun. Este totul pentru mine, e și sursa mea de existență, e și hrana mea spirituală. 

16114813_1365101620229389_183842866195097677_n

De câți ani cânți la nivel profesionist?

Cred eu, după absolvirea Academiei, unde am avut o profesoară foarte bună, dna Angela Molodojan, care nu mai e printre noi. De la ea am învățat cel mai mult.

Familia te-a influența în alegerea drumului spre muzică?

Familia m-a influențat mult în acest domeniu, pentru că părinții și fratele la fel sunt muzicieni. Practic, drumul mi-a fost călăuzit de mic copil de întreaga familie.

Ce contează mai mult pentru tine: aprecierile publicului sau cele ale criticilor muzicali?

Pentru mine cel mai mult contează aprecierea publicului, de altfel ca și pentru oricare om de artă. În același timp, sunt foarte atent la ce spune despre mine lumea din jur, mai ales oamenii care cunosc bine acest domeniu. Încerc să preiau ce e mai bun de la ei, să învăț mereu ceva nou pentru a mă dezvolta, pentru că muzica nu are limite: poți să înveți toată viața și să mai rămână loc încă de ceva.

1916369_1048123728593848_2956645951193363552_n

Ce gen de muzică interpretezi, cel mai des, la vioară?

Am absolvit Academia de Muzică, Facultatea instrumente cu corzi. Este un departament unde se cântă în mod exclusiv muzică clasică. Totuși, sufletul meu e mai aproape de folclor. De mic copil auzeam în casă muzică populară. Cu asta am crescut și asta am îndragi. Plus la toate, la petrecerile și evenimentele private, lumea asta vrea să audă de la noi – muzică populară.

Ai lansta recent o baladă jazz. Cui îi este adresată și ce emoții ascunde?

„Jazz Balada” e o piesă în care m-am regăsit. Sunt bucuros că l-am cunoscut pe Mark Oselski, care a facut aranjamentul melodiei și cred că e varianta pe care am vrut-o eu. El a simțit perfect ce mi-am dorit și am reușit împreună să facem ceva frumos. Nu e o piesă ordinară și nicidecum comercială, e o piesă în care poate să se regăsească orice om când are nevoie de 5 minute de liniște sufletească. 

Ce planuri, ambiții ai pentru următorii ani? Îți vezi parcursul legat de muzică?

Am planuri mari și sigur că drumul meu e unul – cel legat de muzică și de tot ce e frumos. Vreau să înregistrez cât mai multe melodii. Vreau ca fiecare piesă să aiba ceva individual, vreau să imprim diverse genuri de muzică și să am cât mai multe colaborări frumoase, pentru că avem mulți oameni talentați în țărișoara noastră.

Comentarii