SUNĂ ȘI COMANDĂ-ȚI BANNERUL!

Coana Chirița se dă în spectacol – (FOTO, VIDEO)

23 iunie, 2016 Autor: Nicoleta Donos


Cel mai popular și binevândut spectacol din Republica Moldova „Chiriţa în provincie” continuă să adune ropote de aplauze la Teatrului Naţional „Eugene Ionesco”. Este mereu actual, cu mult haz și cu o multitudine de situații bizare, făcând aluzii la realitățile social-politice ale vremii. Cel mai longeviv spectacol din țară se joacă şi astăzi, după 20 de ani de la debut, cu mult entuziasm pentru publicul dornic de comedii veritabile autohtone.

Regizorul Petru Vutcărău a știut, două decenii în urmă, când s-a montat spectacolul, în premieră, la TEI, să abordeze critic și ironic situația din Moldova, pentru a-l face mereu actual.

„Chiriţa în provincie” satirizează cu sarcasm întâmplări, aspecte sociale, cu ajutorul personajelor ridicule, stârnind râsul, cu scopul de a le îndepărta.

Image result for promotime.md-378.jpg

Acţiunea comediei este caracteristică perioadei anterioare evenimentelor de la 1848 din România. Ea o prezintă pe Chiriţa, după ce-şi măritase cele două fete, într-o altă ipostază, ca o reprezentantă a micii boierimi, dornice de parvenire.

Chiriţa vrea să-şi vadă soţul ispravnic, iar pe Guliță, fiul ei, să-l căsătorească cu Luluța, o faţă orfană, dar care va moşteni o mare avere. Însă, Luluța este îndrăgostită de Leonaș, un tânăr isteţ şi cinstit, care întors din străinătate.

Acesta vine la Bârzoieni, pentru a se căsători cu Luluța, spre îndârjirea Chiriței, care încearcă să se opună.

„Publicul a fost senzaţional. Chiar dacă sezonul teatral a luat sfârşit, iată că spectatorii încă vin la teatru şi nu pierd ocazia de a se distra alături de noi”, a afirmat actorul Emilian Creţu.

promotime.md-110

Marele succes se datorează coanei Chirița, care amuză publicul și aduce zâmbetul pe buzele spectatorilor chiar și atunci când e de plâns.

Tema comediei este critica instituţiilor şi moravurilor societăţii feudale, iar ideea care se desprinde din conținutul ei e că o societate parazitară, bazată pe abuz, trebuie să dispară.
promotime.md-83

Comedia „Chiriţa  în provincie”, jucată pe scena Teatrului Naţional „Eugene Ionesco”, a atins o performanţă neaşteptată. De fiecare dată, publicul râmâne entuziasmat la maxim şi mulţumit de prestaţia actorilor.

promotime.md-56

Cu acest spectacol, instituția culturală îşi încheie stagiunea teatrală şi îşi aşteaptă prietenii dornici de frumos la începutul toamnei.

Comentarii