SUNĂ ȘI COMANDĂ-ȚI BANNERUL!

Coco Chanel, un succes de milioane

9 august, 2015 Autor: Ana Creascov Sursa: Historia.ro


A crescut într-un orfelinat franţuzesc. Simplitatea vestimentaţiei călugăriţelor şi a mediului şi-a pus amprenta asupra creaţiilor sale. A înţeles mai bine decât oricare alta nevoile femeii moderne de a iubi şi de a munci liber. Şi a creat haine care să o satisfacă.

În ciuda aparenţelor, Coco nu a respirat aerul înaltei societăţi. Gabrielle (Coco) Chanel s-a născut în 1883, la Saumur. Însă creatoarea a susţinut întotdeauna că a văzut lumina zilei zece ani mai târziu, în 1893, la Auvergne. La numai şase ani, Gabrielle îşi pierde mama. Tatăl rămâne cu cinci copii pe care îi abandonează curând în grija rudelor. Fetiţa află încă din copilărie că în viaţă trebuie să se descurce singură. Simplitatea vestimentaţiei călugăriţelor din orfelinatul unde soarta o aruncă până la urmă e decisivă pentru viitoarea creatoare care va rămâne fidelă crezului de a crea haine comode şi elegante.

Gabrielle devine Coco în timpul unei scurte cariere de cântăreaţă de cabaret, între 1905 şi 1908. În 1912 îl întâlneşte pe Arthur „Boy“ Capel care o ajută să-şi deschidă un magazin de hai­ne la Paris. Adevărata lovitură vine însă la sfârşitul anilor 1920, în timpul Marii Crize, când, tot cu ajutorul lui Capel, deschide primul său boutique celebru, pe 31 rue Cambon. Coco Chanel devine prima creatoare care introduce jerseul în lumea modei.

În 1922 lansează celebrul parfum „Chanel nr. 5“, devenit şi rămas cel mai profitabil produs al firmei.

În paralel, în 1925, Coco îşi pune semnătura pe jacheta care devine un simbol al casei de modă şi, un an mai târziu, pe „micuţa rochie neagră“.

În 1931, Chanel e angajată de Samuel Goldwin care-i oferă un milion de dolari pentru a îmbrăca starurile hollywoodiene printre care se numără Katherine Hepburn, Grace Kelly, Elizabeth Taylor şi Gloria Swanson.

Astăzi, costul mediu al unui costum Chanel este de aproximativ 5.000 de dolari şi poate fi cumpărat de la magazinele Chanel sau din alte magazine selecte.  Chanel a fost şi a rămas o firmă care a considerat că preţul mare al produselor puse în vânzare va face ca design-ul perfect al hainelor să fie admirat la adevărata lui valoare.

Dacă sunteți dornici să vă delectați cu un film bun și să aflați mai multe despre Coco Chanel, vă facem o propunere:

 

Comentarii