SUNĂ ȘI COMANDĂ-ȚI BANNERUL!

Compania „ProImobil” și-a închis sediul și site-ul, imediat după investigația Realitatea TV, fiind suspectată de evaziune fiscală

3 iunie, 2017 Autor: Ecaterina Beschier Sursa: realitatea.md

SOCIALSolicitat de Realitatea TV, reprezentanții companiei Proimobil ne-au asigurat că agenția activează în regim normal, doar că majoritatea agenților imobiliari este antrenată într-un training, iar site-ul ar avea defecțiuni tehnice ce ar trebui înlăturate. Sursele noastre susțin însă că după investigația Realitatea defectă, agenții imobiliari activează de acasă și doar cu clienți siguri, pe care îi cunosc deja.

Realitatea.md amintește că investigația Realitatea Defectă a scos la iveală faptul că agențiile imobiliare care oferă spre chirie o locuință nu oferă o garanție juridică pentru serviciile prestate și nici un bon fiscal ca să ai o dovadă că le-ai dat banii. Investigația a vizat trei agenții imobiliare Axa Imobil, Protect Imobil și Proimobil.

Experții cu care am discutat ne-au explicat că locuințele închiriate la negru, au devenit de mai mult timp o afacere profitabilă pentru agențiile imobiliare. De ce profitabile? Deoarece nu sunt achitate impozitele.

„Când dumneavoastră ați mers, ați primit un serviciu ați achitat un 400-500 de euro și atunci dacă compania nu vă dă un cec de suma respectivă, asta inseamnă evaziune fiscală. Dacă în privința persoanelor deținătoare de imobile eu aș avea o justificare de ce ei fac acest lucru, în privința agențiilor imobiliare justificări nu există decât o banală evaziune fiscală și dvs atunci când mergeți la așa agenție imobiliare asistați la evaziune fiscală cu toate consecințele de rigoare”, susține expertul imobiliar Veaceslav Ioniță.

„Acesta este un business în stil moldovenesc, pe când la noi autoritățile publice centrale, organele de control se luptă cu economia tenebră, iar vedem că au găsit diferite căi pentru a se ascunde și pentru a se eschiva de la achitarea impozitelor la stat. În cazul dat, acești prestatori de serviciu la care vă referiți dumneavoastră ați vrut să inchiriați un imobil cu toate căile legale și ilegale, se eschivează de a achita și de a se inregistra la autorități pentru ca să fie ceva legal”, explică Grigore Cațer, șef de direcție al Agenției Protecția Consumatorilor.

Serviciul Fiscal de Stat ne-a asigurat că va verifica informaţiile pe care le-am oferit şi dacă se vor constata ilegalităţi, vor fi luate măsurile de rigoare.

În cazul în care ne-ați informat dumneavoastră, Serviciul Fiscal de Stat se va autosesiza și va desfășura verificările de rigoare, inclusiv vom demara o campanie de conformare a agenților economici pe segmentul respectiv”, a precizat purtătorul de cuvânt al Serviciului Fiscal, Olga Baciu.

La ultima ședință de Guvern, premierul Pavel Filip le-a cerut ferm instituțiilor responsabile să întreprindă toate acțiunile necesare pentru a combate evaziunile fiscale.

Comentarii