SUNĂ ȘI COMANDĂ-ȚI BANNERUL!

Copilul sărac dintr-un sat anonim din România, ajuns cercetător la NASA

8 decembrie, 2015 Autor: Lucia Cujbă Sursa: evz.ro


Firijba Vâlcii nu vă spune aproape nimic, NASA, în schimb, vă spune totul. Vă întrebați care este legătura dintre aceste două denumiri? Ei bine, Firijba Vâlcii este un sat din România, din județul Râmnicu Vâlcea, care a dat un cercetător la Agenția Spațială Americană.

Este voba despre un copil care a crescut în condiţii mai mult decât modeste, dar care a reuşit să-şi depăşească acea situație de om condamnat la eşec social din cauza destinului potrivnic, transmite evz.ro.

Alexandru Chimba s-a născut într-o familie numeroasă, cu şapte fraţi alături. Tatăl lui era tăietor de lemne, iar mama nu se dădea la o parte să ia în cârcă buştenii doborâţi de soţ. Dintre cei opt copii, trei au murit până au împlinit 5 ani. După razboi, la vârsta de 11 ani, tânărul a fost trimis la Râmnicu Vâlcea să facă gimnaziul, iar drumul l-a purtat spre Bucuresti. Deja în clasa a X-a, Alexandru analiza teoriile despre meteoriţi, despre galaxii, copilul din Firijba era deja considerat un geniu.

În anul doi de la Facultatea de Matematică, adolescentul genial dispare din ţară. În primăvara anului 1990, în faţa primăriei din Popeşti, a oprit o maşină din care cobora Alexandru. În tot acest timp de la fuga din România până la revenire, Alexandru Chimba ajunsese la NASA şi se stabilise în Maine, SUA. Genialul român a pregătit, alături de alţi colegi, programul Mars Pathfinder.

Comentarii