SUNĂ ȘI COMANDĂ-ȚI BANNERUL!

Creștinii ortodocși sărbătoresc duminică Floriile

31 martie, 2018 Autor: Natalia Acciu Sursa: ipn.md Foto: lncaprutuluidejos.md

STIL DE VIAȚĂCreștinii ortodocși prăznuiesc duminică, 1 aprilie, Floriile, una dintre cele 12 sărbători împărătești, care marchează intrarea Mântuitorului Iisus Hristos în cetatea Ierusalimului. În această zi, enoriașii merg la biserică, iar cei care postesc au dezlegare la pește.

Biserica spune că în ziua intrării în Ierusalim, poporul a ieșit în întâmpinarea Mântuitorului, purtând în mâini crengi de smochini, curmal şi măslin. Din acele timpuri, creștinii ortodocși vin la biserică cu ramuri de salcie, care simbolizează biruința Mântuitorului asupra morții. Preoții sfințesc aceste ramuri, pe care creștinii le iau acasă şi le păstrează anul întreg. Enoriașii care au ținut post se pot împărtăși în această zi şi au dezlegare la peste, vin şi untdelemn.

Potrivit tradiției populare, este bine ca apicultorii să înconjoare în ziua de Florii stupii cu crengi sfințite, iar agricultorii să îngroape mugurii sub brazdă. În vreme de furtună, muguri sfințiți la Florii se pun pe foc, pentru a împrăștia norii şi grindina.

După Duminica Floriilor, creștinii ortodocși intră în Săptămâna Patimilor.

Comentarii