SUNĂ ȘI COMANDĂ-ȚI BANNERUL!

Crezi că știi totul despre paste?

23 septembrie, 2015 Autor: Ana Creascov Sursa: goodfood.com


Versatilitatea în gătire, preţul accesibil, savoarea şi diversitatea pastelor sunt unele dintre cele mai puternice argumente pentru care acest fel de mâncare este, încă din cele mai vechi timpuri, unul dintre cele mai populare şi mai apreciate preparate din lume. Însă, pe lângă faptul că pastele sunt foarte populare la nivel mondial şi deosebit de gustoase, există şi alte lucruri interesante despre acest preparat, pe care cu siguranţă nu le ştiaţi.

 Deşi există legende care spun că pastele ar fi originare din China, dovezile istorice şi picturile de pe mormintele etrusce dovedesc că pastele erau consumate în Italia încă din secolul IV î. Hr., deci de mai bine de 2.000 de ani. Astfel, deşi se vehiculează că exploratorul Marco Polo a adus pastele în Italia după o expediţie făcută în China, de fapt, acesta se referea în scrierile sale la “noodles”, un fel de mâncare asemănător cu “Lagana” (tăieţei copţi) deja foarte popular în acel moment în Italia.

Prima menţionare a pastelor în forma în care se regăsesc ele astăzi este datată în 1154 în cartea geografului arab Muhammad Al Idrisi, „Tabula Rogeriana”, în care era menţionat faptul că în oraşul Trabia din Sicilia localnicii făceau din producţia locală de grâu nişte fire lungi de fidea uscată.

În lume există peste 600 de feluri diferite de paste. Aşadar spaghetti, penne, tortelini, tagliatellele, fussili, linguini, farfalle, fettuccine sau lasagna sunt doar o mică parte din diversitatea pe care o are acest preparat, fie că sunt paste proaspete sau uscate.

Cele mai bune paste sunt cele gătite “al dente”. Astfel, pastele gătite perfect trebuie să fie ferme, dar în acelaşi timp destul de moi pentru a putea fi consumate uşor. Dacă sunt gătite suficient aceastea vor avea aceeaşi culoare de la exterior şi în interior.

În secolul al XIII-lea Papa a stabilit standardele de calitate pentru paste. Potrivit istoriei, liderul spiritual al Bisericii Catolice a stabilit ce făină este indicată pentru a fi folosită în realizarea pastelor, care sunt formele şi dimensiunile standard pentru acestea, care este cantitatea optimă de apă sau de ou pe care pastele trebuie să o conţină, cât şi ce textură ar trebui să aibă pastele de calitate superioară.

Majoritatea pastelor se fac din făină albă, însă pastele de calitate superioară au la bază grâu dur. Astfel, pastele uscate de calitate foarte bună trebuie să aibă o suprafaţă uşor aspră şi o textură compactă, aceasta ajutând  la menţinerea fermităţii prepatatului în timpul gătitului.

Când ne gândim la paste şi la preparate din bucătăria italiană, automat le asociem şi cu roşiile. Cu toate acestea, până spre sfârşitul anului 1600 roşiile nu au făcut parte din bucătăria italiană, fiind considerate plante ornamentale otrăvitoare. Primele reţete în care apar menţionate pastele cu suc de roşii au fost datate cu aproape un secol mai târziu, în 1790, în “L’Apicio Moderno”, o carte de bucate scrisă de Francesco Leonardi.

Regulile de bune maniere spun că pastele ar trebui mâncate doar cu ajutorul unei singure furculiţe. Astfel, deşi în America spaghetti se servesc cu ajutorului unei furculiţe şi a unei linguri, italienii nu se folosesc decât de o furculiţă pentru a mânca acest preparat. Aşadar, atâta timp cât pastele nu sunt în supă, se pare că nu avem nevoie de lingură pentru a le servi.

 

Comentarii