SUNĂ ȘI COMANDĂ-ȚI BANNERUL!

Cristina Evtodii te îndeamnă să vizitezi Bruxelles

4 iunie, 2015 Autor: Daniela Timofti


De ceva vreme călătorește alături de logodnicul său, o dată la 2-3 luni. Şi-ar fi dorit mai des, dar sunt ocupaţi la serviciu şi fiindcă ,,evadează" doar pentru 3-7 zile aleg destinaţii nu foarte îndepărtate. Jurnalista Cristina Evtodii a vrut să afle cum arată capitala Europei şi s-a îndreptat către Belgia.

Oraşul Bruxelles. Oriunde plec caut arhitectură. Deocamdată nu am văzut atât de multă şi atât de diversă arhitectură, precum am admirat în Belgia. Probabil acesta este doar un mare avantaj. Cineva spunea că Belgia, din cauza acestui mix de case colorate şi foarte diferite ca şi aspect, este privată de o cultură ahitecturală. Eu nu sunt de acord. Exact această diversitate nu te lasă să te plictiseşti. Cât de frumoasă este Avenue du Stalingrad, unde nu vei găsi măcar o fereastră identică cu cea a vecinului, ori parcul creat la ordinul primului rege al Belgiei ,,Leopold Park” este o adevărată minune verde în mijlocul clădirilor mari şi moderne din regiunea ,,Place du Luxembourg”. Oraşul acesta ştie cum să te impresioneze la fiecare cotitură. E un mic Paris, doar că mai divers.

Bucătăria Belgiei. Dacă mergi în Belgia şi nu guşti din conurile cu cartofi prăjiţi sau gofrele cu căpşuni pierzi jumătate din tot farmecul călătoriei. Merită să guști ciocolata, deoarece Belgia este patria ciocolatei adevărate. În călătorie nu mă gândesc la calorii şi gust din tot ce este ,,specialitatea casei”. Apropo, deşi am fost şi în junglă, acolo unde am mâncat kilograme de  mango, la Bruxelles, la un târg de fructe, am găsit cel mai gustos mango din lume. Nu ştiu de unde exportă fructele, dar sunt cele mai gustoase. În Belgia vei găsi și magazine specializate de bere, de tot felul şi pe tot gustul. Încercaţi berea cu gust de cireşe. E foaaarte deosebită!

Belgian Waffles. I honestly can't even explain this much want people.

Transportul din oraş. Mai mult decât accesibil. Prin oraş te poţi deplasa cu ce vrei: taxi, city bus (cu ghid în căşti, care îţi povesteşte în orice limbă despre locurile unde te afli), tramvai, metro, tren, biciclete. Pe ultimile le poţi închiria, dar nu atât de simplu precum ai face-o la Amsterdam, în ţara vecină Belgiei – Olanda.

Dacă eşti la Bruxelles neapărat trebuie să ajungi la Manneken Pis şi Atomium, deoarece sunt cele mai importante monumente culturale, pe care le găseşti ilustrate peste tot, fie în aeroport, fie într-un meniu la restaurant. Aceasta mi-a demonstrat cât de important este să ai identităţi culturale, pe care să le valorifici. Da, sună un pic straniu atunci când un băieţel mic care face pipi a devenit  simbolul ţării, dar belgienii au făcut din acesta un motiv foarte bun de promovare a ţării. Apropo, prin oraş vei găsi toalete descoperite, acolo unde bărbaţii, în văzul tuturor, fac pipi. Ok, aici cred că au exagerat deja.

Preţurile. Orice călătorie într-o ţară europeană este mai costisitoare. Deşi credem că preţurile noastre sunt mari, totuşi în Europa ne par „piperate”, pentru că avem salarii ,,sărăţele”.  Dacă vrei să mănânci gustos în cea mai cunoscută reţea de gofre în ,,Waffles Factory” pregăteşte-te să scoţi din buzunar dubl față de cum ai face-o într-un magazin simplu de gofre (2-6 euro pentru o gofră).

Dacă mergi  la un restaurant, cu 40 euro de persoană mănânci regeşte o supă, o salată şi un desert.  Apropo, Belgia este ţara europeană de unde am cumpărat cele mai scumpe suveniruri.

Ce ,,să împrumute” moldovenii de la belgieni. Mi-aş dori ca moldovenii să împrumute simţul estetic al arhitecturii, liniştea serilor, parcările în blocuri locative (deci, da! Parcare în bloc locativ! Peste perete locuiesc oameni, iar în partea cealaltă sunt parcate maşini. Mi-a fost greu din prima să accept o astfel de idee, pe care am observat-o de la balconul camerei de hotel), târgurile de fructe frumos amenajate şi pline de fructe exotice, accesibilitatea transportului public, muzeele cu cele mai diverse tematici, biblioteca grandioasă cu cele mai mari cărţi printate pe geamuri, băncile înconjurate de arbuşti pe străzi (instalate special pentru a crea o stare de izolare şi relaxare a trecătorului) şi mi-aş dori foarte mult să împrumutăm senzaţia de siguranţă. Nimeni nu are treabă cu tine, nu te abordează inadecvat pe străzi şi nici o intenție nu are să îţi tragă priviri lungi dintr-un motiv oarecare, cum o putem simţi în Moldova. Consider că moldovenii trebuie să viziteze Belgia, înaintea oricărei destinaţii europene, pentru ca să facă cunoştinţă cu U.E la ea acasă.

Comentarii