SUNĂ ȘI COMANDĂ-ȚI BANNERUL!

Cu cât mai mult timp petrecem în natură cu atât mai creativi și fericiți suntem

7 mai, 2015 Autor: Ana Creascov Foto: huffingtonpost.com


Liniștea poate fi găsită acolo unde omenirea nu a reușit să ajungă. În natură, unde singurul zgomot este provocat de vânt sau de pașii noștri, sufletele noastre se umplu de un calm inexplicabil. Problema este că mulți nu ajung să experimenteze această plăcere, fiindcă parcurile amenajate din junglele de beton nu pot înlocui pădurea. De altfel, s-a și demonstrat că oamenii care apreciază natura sunt mai fericiți, mai sănătoși și mai creativi!

Natura reduce stresul și ne ajută să oferim sens tuturor lucrurilor pe care le facem. Oamenii de știință de la Chiba University, din Japonia, au realizat un studiu care a implicat 280 de subiecți. Pentru fiecare experiment, aceștia au fost grupați, jumătate fiind trimiși în pădure și cealaltă jumătate într-un oraș, iar a doua zi erau inversați. La sfârșit, cercetătorii au stabilit că cei care și-au petrecut ziua în sânul naturii au avut un nivel scăzut de cortizol, iar tensiunea arterială moderată și bătăile inimii – echilibrate. Natura este unicul loc în care liniștea și sălbăticia coexistă în armonie. Acest echilibru este explicat de faptul că firul vieții începe în natură și sfârșește tot acolo. Plimbările în natură ne întăresc sistemul imunitar și muscular. Există nenumărate dovezi care susțin că substanțele chimice emise de plante, cunoscute sub numele de fitoncide, ajută la întărirea sistemului imunitar. Plantele emit fitoncidele pentru a se autoapăra de insecte și putrezire, iar celor care le inspiră le crește numărul de celule albe din sânge. Așadar, drumeția este una dintre cele mai sănătoase activități, arzând, în timp de o oră, 500 de calorii.

Mințile noastre devin mai ascuțite și mai inventive după ce ne petrecem timpul în natură. Unul dintre cele mai mari detrimente ale societății moderne este că alergăm către tehnologie ori de câte ori ne plictisim. De nenumărate ori s-a demonstrat că plictiseala conduce către dezvoltarea creativității, la modul în care mințile noastre sunt lăsate să rătăcească pe noi teritorii.

Împrejurările naturale stimulează creierul nostru, lucru pe care civilizația nu este în puteri să-l facă. Astfel ne îmbunătățim abilitățile cognitive și ne dezvoltăm imaginația. Respectiv, cele mai valoroase piese de artă, literatură și muzică, au fost realizate de către cei care apreciază natura cu adevărat și petrec o mare parte din timpul lor în brațele ei.

Sălbăticia este pregătită și vă așteaptă, tot ce trebuie să faceți este să ieșiți să o întâmpinați.

Comentarii