SUNĂ ȘI COMANDĂ-ȚI BANNERUL!

Cum ne dăm seama dacă legumele și fructele din supermarket sunt proaspete

19 mai, 2015 Autor: Ana Creascov Sursa: retete.eva.ro Foto: littlerock.com.mt


Puțini dintre noi mai reușesc sau mai au răbdarea să ajungă la piață pentru a-și umple frigiderul. Statisticile spun că 90% dintre oameni optează pentru supermarket atunci când trebuie să cumpere legumele necesare pentru o supă sau o tocăniță. Partea mai puțin plăcută e că nu prea ştim cât de proaspete sunt legumele şi fructele pe care le cumpărăm. Pentru a vă ușura un pic decizia, vă recomandăm să citiți cum trebuie să alegeți corect aceste produse.

Morcovi – cei proaspeți nu au mustăți, pentru că au stat la întuneric. Alegeți-i pe cei care mai au urme de verde și sunt lucioși. Zgâriați un pic cu unghia, dacă e sec înseamnă că e vechi.

Cartofi – cel mai bine e să cumpărați varianta ambalată, chiar dacă prețul e puțin mai ridicat, dar e în beneficiul dumneavoastră, pentru că aceștia au fost depozitați în condiții mai bune. Pipăiți cartofii cu mâna, cei stricați voi fi moi și ar putea să miroasă urât.

Ceapa – alegeți-o pe cea cu multe foi, pentru că aceasta denotă că nu a fost adusă demult. Pipăiți-o la mustăți și la codiță – nu trebuie să fie moale.

Dovlecei – codița trebuie să fie tare, iar puful aspru.

Conopida și varza – aici fiţi atenţi la cotor – trebuie să fie tare, de culoare albă și să miroasă specific. O dovadă că sunt proaspete mai e și culoarea frunzelor de la suprafață, care trebuie să fie lucioase și fără urme galbene-arămii.

Ardei grași – codița este partea căreia trebuie să-i acordați atenție, ea trebuie să fie verde, nu uscată și răsucită.

Ciuperci –  încercați să decojiți un pic pălăria, aceasta trebuie să se desfacă ușor și să nu se rupă. Tăietura piciorului nu trebuie să fie maronie, ci albă. În general, ciupercile proaspete se identifică după miros.

Banane – în cazul acestor fructe cel mai bine e să le cumpărați un pic verzi și să le păstrați în cămara dumneavoastră până se coc. Iar dacă nu aveți timp de așteptat, alegeți-le pe cele cu codița uscată, aceasta înseamnă că fructele au fost ținute la rece.

Portocale – luați-le în mână – cu cât sunt mai grele cu atât sunt mai proaspete. Coaja trebuie să lucească, iar dacă o zgâriați puțin cu unghia, portocala trebuie să emane un miros puternic specific.

Lămâi – cele mai proaspete mai au câte o urmă de verde.

Kiwi – în cazul acestor fructe, trebuie să vă orientaţi spre cele cu mai mult puf pe ele, oricât de mult v-ar deranja, pentru că acestea sunt cele mai recent aduse. La kiwi capetele trebuie să fie tari, iar corpul puțin mai moale.

Mere – de obicei aceste fructe sunt rezistente, iar ca să vă fie mai ușor să hotărâţi care sunt mai proaspete, alegeți-le pe cele lucioase, tari și lipsite de lovituri.

Pere – codița trebuie să se țină bine de fruct, iar dacă lipsește, mai bine nu le cumpărați, e semn că pot fi alterate.

Ananas –  ne uităm la frunze. Acestea trebuie să fie verzi, întregi și fără ațe.

Mango și papaya – aceste fructe exotice se aleg în funcție de greutate și aromă – dacă le frecați ușor cu buricul degetului ar trebui să miroasă frumos, să nu fie lovite și să nu aibă pete.

Comentarii