SUNĂ ȘI COMANDĂ-ȚI BANNERUL!

Cum stresul afectează digestia

17 august, 2015 Autor: Irina Rogojina Sursa: sfatulmedicului.ro


Stresul are un impact deosebit de puternic asupra tuturor organelor umane, acesta poate da dureri de cap, de inimă, de spate sau poate afecta digestia. De aceea, evitarea acestei stări este recomandată.

Digestia este controlată de sistemul nervos enteric, compus din sute de milioane de nervi care comunică direct cu sistemul nervos central. Atunci când stresul declanșează mecanismele autoapărării și excită sistemul nervos central, acesta din urmă împiedică digestia prin mai multe mecanisme, printre care și întreruperea circulației sanguine, tulburarea contracțiilor mușchilor digestivi și scăderea producției de sucuri gastrice esențiale digerării hranei.

Tot din cauza stresului mai puteți avea indigestie și stare de greață. Factorii de stres afectează funcționalitatea colonului, conducând la instalarea diareei și a constipației.

Medicii spun că una dintre cele mai eficiente metode de a ține stresul sub control, pentru menținerea sănătății digestiei, este mișcarea moderată. Activitatea fizică eliberând tensiunea corporală și stimulând secreția de endorfină, hormonii ce neutralizează efectele stresului asupra organismului.

Alte metode care ajută la îmbunătățirea digestiei în timpul stresului sunt terapia prin relaxare, psihoterapia și dieta corectă.

Comentarii