Curiozități despre începuturile fotbalului
PAUZĂ DE DUŞ, GUSTARE ŞI CEAI
Primul regulament a fost întocmit tot la Sheffield și prevedea că nici un jucător ( nici măcar portarii!) nu are voie să atingă mingea cu mâna. Porțile aveau 2,44 m înălțime iar bara transversală era din sfoară. În ceea ce privește pauza, aceasta dura cam cât aveau chef jucătorii care făceau du, luau o gustare, se lungeau la un ceai și abia după intrau pe teren. De menționat este faptul că mingea profesională, din piele în exterior și balon de cauciuc în interior, a fost inventată în 1870, iar penalty-ul în 1891, în Irlanda, și se acorda numai după consultări cu jucătorii adverși.
200.000 DE SPECTATORI LA O FINALĂ
În 1950 a fost stabilit recordul de spectatori la un meci de fotbal, pe celebrul stadion Maracana (Rio-de-Janeiro). Finala campionatului mondial din Brazilia, dintre ţara gazdă şi selecţionata Uruguayului a fost urmărită live de 173.850 de spectatori plătitori. Numărul neoficial al celor care au asistat la meci este rotunjit la 200.000. La acelaşi campionat mondial, echipa Indiei s-a retras din competiţie pentru că jucătorilor nu li s-a permis să joace desculţi. Acesta a fost şi ultimul campionat netrasmis la televizor, următorul, cel din Elveţia fiind primul care a prins sticla.
BLAT CU VECHIME
În 1927, FC Torino a rămas fără titlul de campionă după ce s-a dovedit că aranjase câteva meciuri.
ÎNCĂ UN PIC ŞI DĂDEA 20
În 1942, Stefan „Stanis” Dembicki jucătorul polonez al echipei RC Lens, care avea dublă cetăţenie, germană şi franceză, a înscris 16 goluri într-o singură partidă. Să nu vi se pară imposibil, în 2007, pe 17 martie, într-o lingă inferioară din Cipru, Olympos Xylofagou a egalat recordul, în partida cu S.E.K.
FOTBAL DE DOAMNE AJUTĂ
În 1969, jucătorii Sampdoriei şi câteva sute de fani au mers pe jos aproximativ 300 de kilometri până la un sanctuar din munţi pentru a se închina Fecioarei Maria şi a-i mulţumi că au scăpat de retrogradare.