SUNĂ ȘI COMANDĂ-ȚI BANNERUL!

De cât lichid are nevoie organismul nostru

4 iunie, 2015 Autor: Sabina Roibu


Cantitatea de lichid pe care o consumăm pe parcursul unei zile e foarte importantă pentru starea noastră de sănătate.

De câtă apă are nevoie organismul nostru? Asta depinde de starea generală de sănătate, ocupația pe care o avem, și locul unde trăim.

Dacă acea cantitate de apă pe care ar trebui să o avem în organism nu este suficientă, atunci apare starea de rău fizic.

Și totuși, câtă apă ar trebui să bem pentru a ne simți bine ?

După cum e stabilit în directivele UE, o femeie ar trebui să consume 2 litri, iar un bărbat 3 litri de lichide. Atunci când spunem lichide nu e neapărat să fie doar apă. Sunt recomandate 6-8 pahare de apă pe zi, așa că, dacă le vei consuma nu vor apărea probleme de sănătate datorate deshidratării.

Putem consuma laptele, ceaiul, cafeaua sunt alte lichide (de exemplu supe) care se adaugă celor 2 litri obligatorii.

Este recomandat, de asemenea, consumul anumitor fructe şi legume care pot asigura o cantitate substanţială de apă, deoarece şi ele o conţin într-un procent semnificativ: pepenele galben şi roşu, fructele de pădure, grapefruitul, bananele; broccoli, ţelina, castraveţii, ardeii, dovleceii, spanacul, salata verde, roşiile, varza, conopida. Bine de ştiu este faptul că bananele fac minuni când vine vorba de deshidratare, atât datorită conţinutului ridicat de apă, cât şi aportului important de potasiu pe care îl pot furniza.

Deshidratarea croniăa este o afecțiune de durată, prezentă la persoanele care nu consumă suficiente lichide sau alimente cu un conținut ridicat de apă. Există numeroase semnale, pe care organismul le transmite, atunci când este privat de apă: constipația, oboseala cronică, afecțiunile digestive, presiunea prea mare sau prea mică a sângelui, gastrita , aciditatea, problemele respiratorii.

Există şi situaţia extremă, dar posibilă, a supra-consumului de lichide, cunoscută sub numele de hiponatremie. Aceasta duce la scăderea nivelului de sodiu din organism şi include simptome precum: greaţă, vărsături, dureri de cap, confuzie şi oboseală.

 

 

 

 

 

Comentarii