SUNĂ ȘI COMANDĂ-ȚI BANNERUL!

De ce Freddie Mercury avea o voce atât de deosebită? Iată ce spun cercetătorii – (VIDEO)

24 aprilie, 2016 Autor: Gabriela Grițco Sursa: agerpres.ro Foto: freddiemercury.com


O echipă de cercetători europeni, condusă de Christian Herbst, au filmat laringele cântărețului rock cu 4.000 de planuri pe secundă, studiind distorsiunile intenționate ale vocii la care recurgea Mercury.

Pentru a studia vocea solistului de la Queen, cercetătorii au ascultat câteva ore de arhive de conversații și melodii ale interpretului. Au utilizat chiar și o cameră ultrarapidă, pentru a filma laringele unui cântăreț care a încercat să reproducă tehnicile lui Mercury. Detaliile studiului au fost publicate în revista Logopedics Phoniatrics Vocology, relatează slate.fr, citată de agerpres.ro.
S-a dovedit că, în unele cazuri, tehnica sa vocală se apropia de cea utilizată de călugării tibetani, care fac să le vibreze benzile ventriculare (corzile vocale false) pentru a reda armonia inferioară. De obicei, benzile ventriculare nu sunt folosite în cântecul clasic.


Oamenii de știință au mai descoperit că Mercury avea un vibrato mai neregulat și mai rapid decât majoritatea cântăreților. Felul în care acesta utiliza armonia inferioară (sau sub-armonia) îi „permitea să creeze impresia unei emisii de sunete împinse la limită, care, însă, era folosită cu mare finețe”.
Cercetătorii nu au reușit să demonstreze că solistul grupului Queen putea să cânte pe patru octave, cum cred unii, dar au confirmat că Freddie Mercury avea, în mod natural, mai degrabă voce de bariton. „Probabil, a fost un bariton care cânta ca un tenor, cu un excepțional control al vocii”, se arată pe site-ul Science Daily, unde se mai spune că Mercury a refuzat un duet de operă ca bariton cu soprana Montserrat Caballe.

Comentarii