SUNĂ ȘI COMANDĂ-ȚI BANNERUL!

De ce țînțarii îi înțeapă mai mult pe unii oameni decât pe alții

11 martie, 2018 Autor: Doinița Babalic Sursa: protv.ro Foto: google.com

DIVERSETe-ai întrebat vreodată de ce sângele tău este atât de apetisant pentru țânțari? Găsești mai jos câteva răspunsuri posibile la această întrebare.

Cantitea de dioxid de carbon pe care o expiri face diferența.

Una dintre modalitățile prin care țânțarii își localizează ținta este detectarea dioxidului de carbon expirat. Pentru a face acest lucru, aceștia folosesc un organ olfactiv care simte de la 50 de metri dioxidul de carbon.
Prin urmare, oamenii care expiră mai mult CO2, în special cei cu masa corporală mai mare, sunt pișcați mai des. În plus, acesta este și motivul pentru care copiii sunt în general pișcați mai puțin comparativ adulții.

O temperatură crescută a corpului îi atrage pe țânțari, iar șansele să fii înțepat cresc considerabil.

În afară de respirație, țânțarii sunt atrași de acidul lactic, acidul uric și alte substanțe care se elimină prin transpirație.

În general, țânțarii sunt atrași de persoanele cu o temperatură a corpului mai ridicată. Efortul fizic favorizează secreția acidului lactic și creșterea temperaturii corporale, țânțarii vor fi atrași de persoanele mai active sau cele care au depus efort.

Unele grupe de sânge sunt mai „apetisante” pentru țânțari.

Țânțarii se hrănesc cu proteinele din sângele nostru, dar se pare că unele grupe de sânge îi atrag mai mult decât altele.

Conform unor teste realizate în laborator, s-a demonstrat că persoanele cu grupa 0 au fost înțepate de două ori mai frecvent decât cele cu grupa A. Se pare că cei care au grupa B se află pe undeva la mijloc.

Bacteriile aflate pe suprafața pielii reprezintă o atracție pentru țânțari.

Un studiu demonstra că în funcție de tipurile și volumul de bacterii care se găsesc în mod natural pe pielea omului unele persoane atrag țânțarii mai mult decât altele.

Cercetătorii au descoperit în cadrul experimentului că un număr mare din puține specii de bacterii făceau ca pielea să fie preferată de țânțari. Dimpotrivă, un număr mare din mai multe specii de bacterii făceau ca pielea să fie ocolită de insecte.

Aceasta poate fi explicația pentru care țânțarii ne pișcă mai ales de glezne și de picioare.

Consumul de bere

O singură sticlă de bere consumată te face automat mai atrăgător pentru insecte. Studiile nu sunt, însă, foarte concludente în acest sens.

Unii cercetători cred că țânțarii pot fi atrași de etanolul eliminat prin transpirație sau de creșterea temperaturii corporale, însă afinitatea țânțarilor față de persoanele care consumă alcool nu poate fi explicată precis.

Sarcina

Femeile însărcinate sunt pișcate de două ori mai des decât celelalte. Doi factori sunt implicați: femeile însărcinate expiră cu peste 20% mai mult CO2, iar temperatura corpului lor este puțin mai ridicată.

Culoarea hainelor

Pare absurd, însă țânțarii nu localizează oamenii doar după miros, ci și după culori. Culorile puternice (negru, albastru sau roșu) te transformă adesea în țintă sigură.

Comentarii