SUNĂ ȘI COMANDĂ-ȚI BANNERUL!

De mâine guvernul va avea o nouă componență. Miniștrii desemnați vor depune jurământul de învestire.

9 ianuarie, 2018 Autor: Doinița Babalic Sursa: parlament.md Foto: sputnik.md

POLITICĂMiniștrii desemnați vor depune miercuri, 10 ianuarie 2018, jurământul de învestire. Decretele urmează să fie semnate de șeful Legislativului, Andrian Candu, care exercită temporar interimatul funcției de președinte al țării.

De asemenea, președintele interimar al R. Moldova va promulga Legea pentru modificarea și completarea Codului audiovizualului al R. Moldova, reexaminată de Parlament la 22 decembrie 2017. Evenimentul va avea loc la Reședința de Stat, la ora 10.00.

„Refuzul deliberat al președintelui țării de a-și îndeplini obligația constituțională de numire a noilor membri ai Guvernului la propunerea repetată a prim-ministrului, precum și refuzul de a promulga o lege pentru care Parlamentul a reconfirmat votul constituie o încălcare a obligațiilor constituționale ale șefului statului, constatată de Curtea Constituțională”, se spune într-un comunicat emis de Parlamentul R. Moldova.

Curtea Constituțională a constatat circumstanțele care justifică interimatul funcției de președinte al R. Moldova pentru promulgarea unei legi la data de 5 ianuarie curent, iar pentru remanierea guvernamentală la 2 ianuarie 2018.

Amintim că 21 decembrie 2017, Dodon, la solicitarea premierului Pavel Filip a semnat decretele prin care au fost demiși din funcții cinci  miniștri și un vicepremier: Stela Grigoraș, Andrei Galbur, Vasile Bâtca, Vladimir Cebotari, Octavian Calmâc şi Gheorghe Bălan. Aceștia urmează a fi înlocuiți cu Svetlana Cebotari –  Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Alexandru Tănase – Ministerul Justiției, Liviu Volconovici – Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Tudor Ulianovschi – Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Chiril Gaburici – Ministerul Economiei și Infrastructurii, Cristina Lesnic – vicepremier pentru Reintergrare și  Iurie Leancă – vicepremier pentru Integrare Europeană.

Comentarii