SUNĂ ȘI COMANDĂ-ȚI BANNERUL!

Defileul Lăpușului – un tezaur cultural și spiritual al României

4 iunie, 2015 Autor: Irina Rogojina


Zona Maramureșului se caracterizează printr-o varietate de locuri deosebite care impresionează prin peisaje pitorești și oameni dibaci. Una dintre aceste zone este și Defileul Lăpușului care s-a format în urma ”insistenței”cu care a săpat râul Lăpuș.

Defileul  este situat în partea de nord-vest a României, întinzându-se pe o lungime de 36 km, dintre care 25 km din aria sa sunt declarați rezervație naturală.

Acest loc turistic are o faună bogată, iar amplasarea sa oferă turiștilor și iubitorilor de natură o vastă posibilitate de a explora această zonă prin drumeții, ciclism montan, rafting, cățărare și chiar pescuit.Iar  oamenii din Lăpuș sunt niște meșteșugari înnăscuți, făurind diverse opere de artă din lemn sau piatră. Chiar și caselelor din lemn impresionează printr-o arhitectură deosebită.

De-a lungul anului, lăpușnenii au diverse activități culturale și religioase care aduc cu ele un imens tezaur spiritual. Astfel, primăvara ciobanii își ”măsoară” oile prin cantitatea de lapte, caș, urdă sau brânză ce le va reveni peste vară. Vara continuă cu un alt eveniment folcloric numit ”Joc între hotare”, la care poate participa orice interpret sau simplu spectator, iar toamna unește iubitorii de  apicultură la Festivalul Stuparilor, organizând expoziții și concursuri tematice. În cea mai rece perioadă a anului se adună toți iubitorii de colinde și obiceiuri în cadrul Festivalului de iarnă.

Defileul Lăpuș este o străveche vatră de civilizație românească pe care oricât de mult l-ai explora, tot ar mai fi ceva de văzut și de aflat.

Comentarii