SUNĂ ȘI COMANDĂ-ȚI BANNERUL!

Dependența de telefon – o problemă a secolului

5 iulie, 2016 Autor: Iuliana Maranciuc Sursa: www.itsybitsy.ro

DIVERSEFiecare din noi riscă să cadă pradă tehnologiilor informaționale de ultimă generație. Iar depenența de telefonul mobil este o problemă reală în zilele noastre. Dacă consideri cuvântul „dependență” doar o metaforă, află că te înșeli la acest capitol.

Conform unui studiu, realizat de„ Centrul Internațional de Media”, de la Universitatea din Maryland, tinerii se simt frustrați în momentul în care încearcă să se desprindă de tehnologie, chiar și doar pentru o zi.

Proiectul „Lumea scoasă din priză” (The World Unplugged) s-a derulat cu ajutorul a circa 1000 de studenți din 10 țări, printre care se numără China, Marea Britanie, Chile și chiar Uganda.

Potrivit rezultatelor, timp de 24 de ore, cei mai mulți subiecți nu au putut să stea departe de calculatoare, televizoare, telefoane mobile sau MP3 playere. De asemenea, mulți tineri au raportat simptome de frustrare, enervare sau depresie.


PROMOTIME îți propune să afli cele mai vizibile simptome ale dependenței de telefonul mobil:

 • Trebuie răspunzi la telefon imediat
  Dacă te nelinişteşte faptul nu ai reacționat la apeluri nepreluate, mesaje sau e-mailuri, atunci există şanse foarte mari ca telefonul tău mobil îţi cauzeze de fapt stres, în loc îţi uşureze sarcinile de zi cu zi.
  Telefonul poate ajunge îţi întrerupă activităţile zilnice sau petrecerea timpului cu prietenii. Atunci când te simţi nevoit răspunzi constant la cei care te caută, este un semn  ai dezvoltat un comportament compulsiv.
 • Constant ai impresia telefonul sună sau vibrează
  Un studiu, desfăşurat de Universitatea Purdue Indiana, demonstrează o mare parte dintre utilizatorii telefoanelor mobile au dezvoltat o dependenţă de tehnologie şi trăiesc cu impresia telefonul le vibrează sau sună în buzunar ori geantă. Sindromul vibraţiilorfantomă ale telefonului mobil reprezintă un semn al dependenţei de electronice.
 • Curiozitatea cu privire la ce fac ceilalţi
  Nevoia de a cunoaşte tot timpul ce fac ceilalţi pe reţelele de socializare poate fi un indiciu eşti dependent de telefon. Te gândeşti în fiecare moment pierzi o informaţie importantă şi te întrebi ce fac alţii. De asemenea, trebuie anunţi constant unde eşti, ce faci, cu cine eşti, etc.
  Cea mai bună cale de a scapă de această obsesie este de a face un pas înapoi şi, din când în când, de a spune „nu”. Acordăţi timp faci ceva ce vrei tu, nu ce se află în lista ta de evenimente de pe Facebook.
 • Nu acorzi atenţie celor din jur
  Tuturor celor care petrec foarte mult timp butonând telefonul mobil li s-a întâmplat acest lucru – eşti la cină cu familia ta, iar telefonul se află pe masă, lângă farfurie. Atunci când sună, în loc ignori apelul şi îţi continui conversaţia, te simţi obligat răspunzi. Astfel, alegi îi ignori mai degrabă pe cei din jurul tău.
  Bineînţeles că, la apelurile sau mesajele importante trebuie răspunzi imediat, dar încearcă nu îţi faci un obicei din asta. Prietenii tăi pot aştepte până termini de mâncat.
 • Senzaţia ciudată atunci când nu îţi poţi verifica telefonul
  Atunci când ţiai uitat telefonul acasă sau a rămas fără baterie şi nu îl poţi verifica, te simţi ca şi când ai merge pe o sfoară şi nu ai avea o plasă de siguranţă dedesubt. Acesta este un alt simptom al dependenţei de tehnologie.
  Potrivit studiului, oprirea telefonului mobil poate produce o retragere fizică şi mentală, o senzaţie asemănătoare cu cea pe care o au dependenţii de droguri .
  Dacă simţi vreodată ai această problemă, încearcă te relaxezi – ajută respiratul adânc sau orice altă formă pentru a face faţă.
 • Rezultate slabe la şcoală sau la locul de muncă
  Un semn clar ai fi dependent de telefon se poate regăsi şi în momentele în care, la şcoală ori la locul de muncă, nu ai răbdare până la pauză pentru a verifică activitatea pe reţelele de socializare. Acest lucru poate cauza rezultate slabe în activitatea şcolară cât şi în cea desfăşurată la serviciu.

Comentarii