SUNĂ ȘI COMANDĂ-ȚI BANNERUL!

Descoperire uimitoare! Planeta cu trei apusuri şi trei răsărituri

15 iulie, 2016 Autor: Nicoleta Donos Sursa: www.descopera.ro

DIVERSEPlaneta îndepărtată, localizată la peste 320 de ani lumină de Pământ, nu se aseamănă cu nici un alt corp ceresc cunoscut de omenire. Deşi cercetătorii pun la îndoială faptul că astrul ar putea susţine viaţa, dacă cineva ar locui acolo, ar profita de lumină solară constantă. De asemenea, ar putea admira trei răsărituri şi trei apusuri, în funcţie de sezon, ce durează mai mult decât viaţa unui om.

Orbita planetei, veche de 16 milioane de ani, este una dintre cele mai mari sisteme cu mai multe stele. Conform declaraţiilor cercetătorilor, planeta este destul de stabilă. În mod normal, atracţia gravitaţională complexă de la mai mulţi sori, într-un sistem cu aceste particularităţi, ar putea duce la o orbită instabilă.

„Am fost surprinşi să descoperim o planetă într-o orbită aşa de mare, care să fie influenţată de toate cele trei stele”, a declarat astronomul Daniel Apai, de la Universitatea din Arizona, unul dintre coautorii studiului.


Planetei îi ia în jur de 600 de ani pentru a orbita în jurul soarelui său principal. De când aceasta a fost descoperită, acum un an, astronomii au văzut doar o mică mişcare eliptică a orbitei sale. Probabil planeta orbitează în jurul celei mai puternice stele, etichetată ca steaua A.

„În puţinele sisteme în care s-au descoperit mai multe stele, planetele erau dispuse foarte aproape de una dintre stele şi la mare depărtare de celelalteAşadar, orbita planetei era dominată de o singură stea”, a adăugat astronomul.

Planeta a fost descoperită de astronomi folosind „telescopul uriaş” al European Southern Observatory din Chile. Este una dintre cele mai tinere exoplanete (planetă din afara sistemului nostru solar).

„Are o temperatură foarte ridicată. Nu există apă lichidă, vânturile sunt foarte puternice, iar planeta nu are suprafaţă”, a adăugat el.

Kevin Wagner,  cel care a descoperit corpul ceresc, a afirmat că este prima planetă pe care au descoperit-o atât de departe de sistemul nostru solar. Astronomul Daniel Apai, de la Universitatea din Arizona, a afirmat că astrul nu ar putea susţine viaţa, fiind format din gaze, precum Jupiter din sistemul nostru solar.

Comentarii