SUNĂ ȘI COMANDĂ-ȚI BANNERUL!

Descoperiri geniale care au fost visate

4 iunie, 2015 Autor: Cristina Movilă Sursa: http://www.novate.ru


Există o legendă potrivit cărei Dmitri Mendeleev a lucrat trei zile fără somn, iar când a închis ochii a văzut în vis tabelul periodic al elementelor chimice. Când s-a trezit, era confuz și a început să noteze pe hârtie ceea ce-și amintea din vis. De fapt, Mendeleev avea o atitudine ironică față de acestă legendă: ”Am gândit-o, poate, mai bine de 20 de ani iar voi credeți că stăteam și dintr-o dată...a venit de la sine”, spunea el. Totuși istoria cunoaște cazuri când ideile geniale au fost visate.

1. Teoria relativității

Теория относительности Эйнштейна.

În mintea luminată a marelui Albert Einstein, ideile geniale se nășteau chiar și în timpul somnului.Una dintre aceste idei este teoria relativității. Savantul a visat o cireadă de vaci lângă un gard electric. În momentul când fermierul a pornit curentul, vacile s-au îndepărtat de gard (toate în același timp). Fermierul însă, urmărind spectacolul din partea celaltă a terenului a văzut lucrurile puțin diferit- animalele s-au îndepărtat de gard una după alta, ca un ”val”  asemănător cu cel al fanilor în tribunele de fotbal. Dimineața, Enstein a început să reflecte asupra visului și și-a dat seama că aceeași situație arată diferit în funcție de unghiul din care este privită.

2. Terminatorul

Терминатор.

În 1981, la Hollywood, aproape nimeni nu știa despre James Cameron. Trei decenii mai târziu însă, acesta a devenit regizorul a două filme cu cele mai mari încasări din istorie. La început carierei sale, Cameron habar nu avea despre ce să scrie. Totul a fost decis de o situație neplăcută. Aflându-se la Roma, regizorul s-a îmbolnăvit. Fiind aproape de delir a văzut o scenă ciudată – dintr-o explozie apare un robot. El este tăiat pe jumătate, înarmat cu cuțite și gonește după o femeie. Deși Cameron se simțea rău, a reușit să-și noteze visul iar la întoarcerea în S.U.A a creat personajul care i-a adus faima- Terminator.

3. ”Yesterday”

Una dintre cele mai populare piese ale trupei ”The Beatles” a fost scrisă de Paul McCartney după ce a auzit-o în somn. Iată ce a relatat el într-un interviu: ”Sunt sigur că cea mai mare revelație vine atunci când nu o cauți. ”Yesterday”, piesa care a devenit una dintre cele mai populare în lumea întreagă, am auzit-o în somn. Mă tot chinuiam de multă vreme să scriu ceva asemenător, o piesă tristă care să se diferențieze de tot ce am compus mai devreme. Ideea îmi era fixată în gând, iar în vis, probabil, a acționat subconștientul și m-am trezit cu această melodie!”.

4. Mașina de cusut

Швейная машина.

Mașina de cusut a fost inventată în 1845, după ce Elias Howe a avut un vis fantastic. În el, Howe a fost luat ostatic de niște bărbați cu sulițe care intenționau să-l omoare. În vârful tăios al armelor, el a observat niște găuri. Această idee a și servit drept piesă lipsă din puzzle-ul americanului pentru crearea mașinii de cusut.

5. Sistemul nervos

Нервные импульсы.

La începutul secolului XX, oamenii de știință credeau că informația era transmisă între neuroni cu ajutorul impulsurilor electrice. Odată, doctorul Otto Loewi visa ceva neobișnuit și fiind pe jumătate adormit și-a făcut câteva notițe pe foaie. Dimineața le-a recitit și a înțeles că funcționarea sistemului nervos este bazată pe reacții chimice. În consecință, această descoperire i-a adus lui Otto Loewi, Premiul Nobel.

6. Modelul planetar al atomului

Планетарная модель атома.

În 1913,  savantul danez Niels Bohr a visat că a ajuns pe Soare, iar în jurul său cu o viteză incredibilă se roteau planetele. Trezindu-se, a creat modelul planetar al atomului, iar mai târziu a primit Premiul Nobel pentru această invenție.

7. Persistența memoriei-Salvador Dali

«Постоянство памяти» Сальвадора Дали.

”Persistența memoriei” este unul dintre cele mai faimoase picturi ale artistului Salvador Dali. După spusele pictorului, ideea tabloului i-a venit în vis: ”Pe acestă pânză este transpus visul meu”.

8. ADN-ul

ДНК.

La mijlocul secolului XX, cercetătorul american James Watson a visat doi șerpi interconectați. Această revelație l-a condus la ideea de a forma structura ADN-ului.

9. Balsamul pentru creșterea părului

Мадам CJ Walker - первая в мире женщина миллионер.

Madame CJ Walker este cunoscută drept prima femeie milionar din lume. Ea și-a făcut averea în secolul XX, datorită produselor cosmetice. CJ Walker spunea că a întâlnit în vis un necunoscut care i-a comunicat rețeta unei soluții pentru creșterea rapidă a părului.  Datorită acestei soluții s-a și îmbogățit.

10. Benzenul

Бензол.

 

Chimistul Friedrich Kekule a avut un vis despre formula de benzen. El spunea: „În vis, eram vrăjit de dansul a doi șerpi, apoi, dintr-o dată unul dintre șerpi s-a mușcat de coadă și a început să-mi danseze în fața ochilor, fermecându-mă.  M-am trezit ca lovit de fulger: structura inelului benzenic este închisă.”

Comentarii